Gesztenyés gyöngytyúkleves hozzávalók:
1 gyöngytyúk (kb. 1 kg)
30 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
10 dkg vöröshagyma
10 dkg gomba
fokhagyma
só
babérlevél
kakukkfű
boróka bogyó
1 tojásfehérje
2 dl tejszín
10 dkg gesztenye
2 dkg liszt
Gesztenyés gyöngytyúkleves elkészítése:
A megtisztított gyöngytyúkot, karikára vágott zöldségekkel, vöröshagymával egy sütőtepsire helyezzük, sóval ízesítjük, kakukkfűvel fűszerezzük, és erős tűzön megpirítjuk.
A megpirított tyúkot fazékba tesszük, hideg vízzel felöntjük, babérlevelet adunk hozzá. A levest forrásig kevergetjük, majd lassú tűzön kb. 2 órán át főzzük, ha szükséges, utóízesítjük.
A kész levest negyed óráig pihentetjük, majd leszűrjük. A húst a csontról lefejtjük, bőrét eltávolítjuk és egyforma kockákra vágjuk.
Áttört gesztenyéből és kevés lisztből tejszínes habarást készítünk, a leveshez adjuk és felforraljuk.
A gesztenyés gyöngytyúkleves receptet Alice ajánlotta.
Tálaláskor a megfőtt húst csészébe tesszük és óvatosan rámerjük a forró levest.