Gombás rakott máj hozzávalók:
50 dkg sertésmáj
4 evőkanál olaj
20 dkg póréhagyma
30 dkg gomba
2 evőkanál liszt
4 dl tej
2 dkg vaj
5 dkg reszelt sajt
majoranna, só, bors, szerecsendió
Gombás rakott máj elkészítése:
A sertésmájat ujjnyi vastag csíkokra vágjuk és 3 evőkanál olajon, kevés majorannával ízesítve, állandó kevergetés mellett átsütjük. Egy másik edényben 1 evőkanál olajon megpirítjuk a karikára vágott póréhagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát.
Sóval és borssal ízesítjük, és addig pároljuk, amíg a saját elvét el nem főtte. Egy kivajazott tűzálló tálba először egy réteg májat teszünk, majd a hagymás gomba következik, és így folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. Fontos, hogy a tetejére máj kerüljön.
Ezt forró sütőben átsütjük, és amikor már majdnem kész, a tetejére öntjük az alábbiakban leírt mártást. Ezután még visszatoljuk a sütőbe, és a mártást megpirítjuk. Aki szereti, szórhat a tetejére reszelt sajtot is.
A mártáshoz a lisztet simára keverjük a hideg tejjel. Kevés sóval és egy csipetnyi szerecsendióval ízesítjük, majd beledobjuk a vajat is. A tűzön kevergetve addig forraljuk, míg mártás sűrűségű nem lesz.