Gombás töltött káposzta tepsiben hozzávalók:
12 káposztalevél
15 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 dl rizs
1 tojás
2 dl tejföl
1 marhahúsleveskocka
1 késhegynyi törött fekete bors
1 mokkáskanálnyi csombor
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
só
Gombás töltött káposzta tepsiben elkészítése:
A káposztalevelek kemény ereit úgy vágjuk le, hogy ne lyukadjanak ki. Forrásban lévő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 percig főzzük, majd leszűrjük. Hagyjuk, hogy kihuljön. Közben a gombát megtisztítjuk és apróra összevágjuk.
A vöröshagymát hámozás után finomra metéljük. Az olajat felforrósítjuk, rátesszük a hagymát, és megsózzuk. Néhány percnyi pirítás után a gombát is hozzáadjuk, majd befedve, saját levében puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, a tűzről lehúzzuk, és a nyers, megmosott, lecsurgatott rizst belekeverjük. Hozzáadjuk még a zúzott fokhagymát, a törött borsot és a csombort. Jól összekeverjük.
Egy-egy kiterített káposztalevélre egy rizses gomba halmot teszünk, és úgy csavarjuk fel, mintha palacsintát készítenénk. Kisebb tepsibe rakjuk a göngyölegeket, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi bőven ellepi. Beletesszük a húsleveskockát, és alufóliával befedve az előmelegített forró sütőbe toljuk. 35-40 percig pároljuk. A rizs a folyadék nagy részét beszívja.
Ezután a töltött káposztákat leöntjük a tojással összekevert tejföllel (amelybe kevés sót is tettünk), és fedetlenül megpirítjuk.
0 hozzászólás