Habos lepény hozzávalók:
4 db tojás
24 dkg cukor
10 dkg liszt
4 db tojás fehérje
Habos lepény elkészítése:
A tésztáhozelkeverünk 4 tojássárgáját 10 dkg cukorral, 4 tojásfehérjét 2 dkg cukorral kemény habbá verünk, 10 dkg liszttel összevegyítjük. Egy lapban kisütjük.
A töltelékhez 12 dkg cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, 4 vagy 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk. Mikor a szirup már gyöngyözik, lassan és folytonos keveréssel öntsük rá a kemény habra, forró gőz fölött még 4-5 percig verjük, míg vágható kemény lesz a hab. Kenjük rá egyenletesen a kihűlt tésztára.
Csokoládéval vonjuk be, vagy folyékony gyümölcsízzel csepegtetjük meg. Kockára vágva tálaljuk.
Készítési variációk:
1. Két lapot sütünk vajastésztából. Az egyikre rákenjük a habot, a másikat felszeleteljük, és egyenként helyezzük a hab tetejére. Így szépen fel tudjuk szeletelni, anélkül, hogy kinyomnánk belőle a habot.
2. Vajastésztából 8-10 centi átmérőjű köröket sütünk, és azokra halmozzuk a habot, kis hegycsúcsokat csinálunk, csokoládéval bevonjuk.
3. Édes ostyalapokra halmozzuk a habot és bevonjuk csokoládéval.
4. Nemes egyszerűséggel, kistányérokra halmozzuk a habot, leöntjök olvasztott csokoládéval, ahogy sikerül, nem baj ha helyenként kilátszik a fehér hab.
Az sem baj, ha nincs otthon csoki, anélkül is finom. A habot lehet ízesíteni citromlével, vaníliával, szörppel, kakaóval, stb. Én a citromosat szeretem.
0 hozzászólás