Habos túrós lepény hozzávalók:
Tésztához:
12 dkg liszt
7 dkg margarin
1 tojássárgája
1 teáskanál porcukor
tejföl
csipet só
baracklekvár
A töltelékhez:
40 dkg tehéntúró
3 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
4 púpozott evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
5 dkg mandulaforgács
A habhoz:
4 tojásfehérje
5 dkg cukor
1 citrom leve
Habos túrós lepény elkészítése:
A lisztet a margarinnal, a tojássárgájával, a cukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A jól kidolgozott tésztát fóliába csomagoljuk, és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kivajazott tepsit.
Előmelegített sütőben 180°C-on félig megsütjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a tejfölt, belereszeljük a megtisztított citrom héját, és belekeverjük a megmosott mazsolát.
A félig megsült tésztát kivesszük a sütőből, a tetejét vékonyan megkenjük a baracklekvárral. Egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket, visszatoljuk a sütőbe, és világosra megsütjük.
Amíg sül, a tojások fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, és belecsorgatjuk a citrom levét. A tésztát ismét kivesszük a sütőből, és a habot a tetejére simítjuk, majd megszórjuk mandulaforgáccsal.
Harmadjára is visszatoljuk a sütőbe és mostmár nagyon alacsony homérsékleten inkább csak szárítjuk, míg a teteje halványrózsaszínű lesz. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Ha van még otthon kimaradt tojásfehérjénk, azt is beletehetjük a habba.
Hideg vízbe mártott késsel vágjuk kockára, úgy nem törik össze a hab.
0 hozzászólás