Habos túrós lepény hozzávalók:

Tésztához:

12 dkg liszt

7 dkg margarin

1 tojássárgája

1 teáskanál porcukor

tejföl

csipet só

baracklekvár

A töltelékhez:

40 dkg tehéntúró

3 tojássárgája

2 evőkanál tejföl

4 púpozott evőkanál porcukor

1 citrom reszelt héja

10 dkg mazsola

5 dkg mandulaforgács

A habhoz:

4 tojásfehérje

5 dkg cukor

1 citrom leve

Habos túrós lepény elkészítése:

A lisztet a margarinnal, a tojássárgájával, a cukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A jól kidolgozott tésztát fóliába csomagoljuk, és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kivajazott tepsit.

Előmelegített sütőben 180°C-on félig megsütjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a tejfölt, belereszeljük a megtisztított citrom héját, és belekeverjük a megmosott mazsolát.

A félig megsült tésztát kivesszük a sütőből, a tetejét vékonyan megkenjük a baracklekvárral. Egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket, visszatoljuk a sütőbe, és világosra megsütjük.

Amíg sül, a tojások fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, és belecsorgatjuk a citrom levét. A tésztát ismét kivesszük a sütőből, és a habot a tetejére simítjuk, majd megszórjuk mandulaforgáccsal.

Harmadjára is visszatoljuk a sütőbe és mostmár nagyon alacsony homérsékleten inkább csak szárítjuk, míg a teteje halványrózsaszínű lesz. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Ha van még otthon kimaradt tojásfehérjénk, azt is beletehetjük a habba.

Hideg vízbe mártott késsel vágjuk kockára, úgy nem törik össze a hab.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 75 perc