Hagymás rétes hozzávalók:
2 rúdhoz
25 dkg vöröshagyma
5 dkg vaj
fél mokkáskanál őrölt kömény
fél mokkáskanál só
egy csipet őrölt bors
12 dkg reszelt edámi sajt
0,5 dl tejföl
2 tojássárgája
rétestészta
Hagymás rétes elkészítése:
25 dkg megtisztított vöröshagymát vágjunk apró darabokra, és 5 dkg vajon dinszteljük meg.
Amikor már sárgára pirult, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá fél mokkáskanál őrölt köményt, fél mokkáskanál sót, valamint egy csipet őrölt borsot.
Hagyjuk kihűlni, majd keverjünk hozzá 12 dkg reszelt edámi sajtot, 0,5 dl tejfölt és 2 tojássárgáját.
Végül szórjuk a hagymás tölteléket az olajjal megkent rétestésztára, és ugyanúgy járjunk el, mint az előző esetekben, a tetejét azonban ne cukrozzuk meg.
A házi készítésű rétes előnye, hogy a réteges töltés következtében finomabb, mint a cukrászdában kapható változat. Hátránya viszont ennek a töltési módnak, hogy a kisült rétes a megszokottnál kissé laposabb lesz. Aki ragaszkodik a tömör, formás rétesekhez, az ne szórja szét a tölteléket a megolajozott tésztán, hanem rakja fel egy sávban az elejére, és csavarja rá a kétrétegű réteslapot. Sokan ezt a fajta rétest dupla mennyiségű töltelékkel készítik, így azonban a kevés tészta miatt már túl tömény lesz az íze.
0 hozzászólás