Hajtott pizzácska hozzávalók:
Tészta:
0,5 l víz
750 g liszt
1/4-ed élesztő
1 teáskanál cukor
só
2 evőkanál olaj+egy kevés olaj a kenéshez
1 dl tej
Pizzaszósz:
3-4 dl paradicsom sűrítmény
1/2 kis fej vöröshagyma nagyon finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
1/2 dl víz
só, bors
cukor
bazsalikom
Töltelék:
sonka, sajt, hagyma, kukorica
Hajtott pizzácska elkészítése:
Tészta:
A pizza tésztához langyos vízben feloldjuk az élesztőt, majd belekeverjük a tejet cukrot és annyi sót, hogy az édes és sós határán legyen. Ezután beledolgozzuk a lisztet. Ha felvette az egészet, utána dolgozzuk hozzá az olajat. Ezután letakarva meleg helyen 25 percig kelesztjük. Ha megkelt a sütőt 230-250 fokra előmelegítjük. ( Én 100 fokosra melegítettem fel a sütőt és az ajtaján kelesztettem a tésztát).
Pizzaszósz:
A nagyon finomra vágott hagymákat nagyon kevés olajon üvegesre pirítjuk, erre öntjük a vizet, majd a paradicsom pürét. Sózzuk, borsozzuk, cukrot rakunk hozzá, majd kóstoljuk ha kicsit összefőtt. A végén hozzárakjuk a bazsalikomot ízlés szerint és 2-3 percig főzzük tovább (Tanács: Ne nagy lángon főzzük, mert puffog és minden paradicsomos lesz.) Annyira legyen híg hogy szét tudjon terülni a tésztán de ne follyon.
A pizzatöltelék hozzávalóit aprítjuk, szeleteljük.
Pizza:
A megkelt tésztát elosztjuk. Ha nem csak ilyen töltikét szeretnénk csinálni, akkor a felét osztjuk diónyi tésztadarabokra amit kicsit átgyúrunk, majd nyújtjuk. Megkenjük a szósszal, belerakjuk az egyik felébe a sonkát, hagymaszálat, sajt darabot és 4-5 szem csemegekukoricát. Ráhajtjuk a másik felét és jól összenyomkodjuk a találkozási pontoknál. Zsírpapíros sütőlemezre tesszük megkenjük a tetejüket vékonyan olajjal és egy két helyen kicsit megvágjuk a tésztát. Az előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Amikor megsültek kivesszük és 3-4 percet pihentetjük.
Hajtott pizzácska egyéb:
3-4 darab pizzácskát teszünk a tányérra és mellé paradicsomot kínálunk. Esetleg szervírozás előtt egyet meg is vághatunk, így a vendég, családtag étvágyát jobban fokozhatjuk.
0 hozzászólás