Ízes táska hozzávalók:
25 dkg liszt
1 tojássárgája
1 kávéskanál citromlé
1,1 dl tej
csipet sóval
20 dkg vaj
Ízes táska elkészítése:
25 dkg lisztet gyúrjunk össze 1 tojássárgájával, 1 kávéskanál citromlével, 1,1 dl tejjel és egy csipet sóval, majd a 0,5 cm vastag tésztára kenjünk 20 dkg vajat.
Négyszeri hajtogatás és pihentetés után nyújtsuk a tésztát 28 x 28 cm méretűre, majd vágjuk fel 7 centiméteres négyzetekre.
Utána tegyünk a kiszabdalt tésztadarabok közepére egy–egy mokkáskanál meggydzsemet vagy keményebb gyümölcsízt, és átlósan hajtsuk össze. Ha nem sikerült szabályos négyzetekre kivágnunk, akkor ne átlósan, hanem keresztben hajtsuk ketté. Amennyiben nincs tömör dzsemünk, akkor 3–4 szem kimagozott meggyet is rakhatunk bele. A felső tésztaréteg szélét ne nyomkodjuk hozzá az alsóhoz, mert akkor sütés közben nem tud felemelkedni, nem lesz gusztusos, leveles a sütemény.
Végül helyezzük egy nagyobb méretű zománcozott tepsibe, majd óvatosan kenjük meg a tetejét 1 felvert tojással.
Fél óráig hideg helyen pihentessük, majd süssük 10 percig erősebb, majd kb. 10 percig közepes tűzön, amíg világos pirosra pirul.
A háromszög alakú tésztákat oly módon rendezzük el a tepsiben, hogy a hosszabbik, tömör oldaluk nézzen az ajtó felé.
Gyümölcsíz helyett használhatunk diós vagy mákos tölteléket is. Erre a célra a bejgli tölteléke változtatás nélkül felhasználható. Jelen esetben az előírt töltelékmennyiség fele is elegendő.
A különleges ízek kedvelői megtölthetik a tésztát kimagozott meggy levével simára kevert gesztenyemasszával is. Még finomabb lesz, ha a tésztára helyezett masszát 1–2 szem meggyel dúsítjuk.
A fenti mennyiségű alapanyagból 16 db kisméretű sütemény lesz.
0 hozzászólás