Kakukkfüves süllő hozzávalók:
másfél-két kilós süllő
só, bors
fokhagyma
kakukkfű
baconszalonna
sajt
Kakukkfüves süllő elkészítése:
A süllőt ujjnyi távolságban irdaljuk be. A fokhagymát aprítsuk vékony szeletkékre, és a szintén vékonyra szelt baconszalonnából vágjunk tíz centis csíkokat. Ha szárított kakukkfüvet tudunk vásárolni, egy kis olívaolajjal öntsük nyakon és tíz-tizenöt percig hagyjuk állni, hogy egy kicsit „kiázzanak” az illatok.
A süllőt sózzuk be, és egy kicsit hagyjuk állni. Ha ez meg van, a beirdalt süllőt tűzdeljük meg fokhagymaszeletekkel, és baconszalonna csíkokkal. Ezt a hal mindkét oldalán végezzük el. Az olívaolajban áztatott kakukkfűvel alaposan kenjük be a süllő hasüregét.
A tepsiben ágyazzunk meg baconszalonnával, és erre fektessük le a fokhagymás-baconös süllőt. A tepsit takarjuk le alufóliával, majd előmelegített sütőben 180 fokon húsz-harminc percig süssük. Ezután vegyük le az alufóliát, és toljuk vissza a sütőbe körülbelül tíz percre.
Miután megpirult, vegyük ki a sütőből és szórjuk meg reszelt sajttal. A sajttal megszórt süllőt már csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg a sajt szépen ráolvad.
Pirított burgonyával köríthetjük és finom száraz fehérbort kortyolhatunk hozzá.
0 hozzászólás