Karamell pudingos torta hozzávalók:
Tortalap
5 tojás
200 g cukor
4 kanák hideg víz
100 g liszt
2 tasak karamell pudingpor
1 sütőpor
Krém
10 kanál cukor
200 ml tej
250 ml tejszínhab
3 tojás
1 kanál étkezési keményítő
10 g zselatin
Máz
6 kanál cukor
6 kanál tejszín
100 g vaj
Szirup
100 ml víz
2 kanál cukor
menta aroma
Karamell pudingos torta elkészítése:
Összekeverjük a fehérjéket a cukorral, hozzáadjuk a vízzel elkevert tojássárgákat. Végül hozzáadjuk a pundingporral és sütőporral összekevert lisztet. Előmelegített sütőbe tesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsiben kb. 20-25 percre. Ha megsült hűlni hagyjuk, majd vízszintesen háromba vágjuk.
A krémhez megolvasztjuk a cukrot, amíg folyékony lesz és kap egy arany színt. Hozzáadjuka forró tejet és eggyüt forraljuk (folyamatos kavargatás mellett). A tojássárgákba belekeverjük a keményítőt és lassan hozzáöntjük a forró szirupot folyton kevergetve. Újra tűzre tesszük és egy tejföl jellegü krémet kell kapjunk. A zselatint vízbe keverjük, megolvasztjuk gőzfürdőben és hagyjuk hogy kihüljön. Lassan hozzáadjuk a tejszínhabot és a habosra vert tojásfehérjét. A krémet hűtőben tároljuk használatig.
Megint cukrot olvasztunk. Félre húzzuk és adagoljuk a tejszínt. Keverjük míg a karamell elolvad és hozzáadjuk a vajat. Újból tűzre tesszük és folyamatosan kevergetjük, amíg egy krémes tejföl állagot kapunk. Ezt a mázt szobahőmérsékletre hűtjük.
A mentás sziruphoz is cukrot olvasztunk, vízzel eloltjuk, majd eggyüt forraljuk míg a cukor elolvad teljesen. A végén hozzáadjuk a menta aromát.
Meglocsolgatjuk a tortalapokat, megtöltjük krémmel, befedjük mázzal és karakmell krémmel fedjük be a széleit (mandula pelyhek is mehetnek).
Tálalás elött legyen minden megszilárdulva és tejszínhabbal is dekorálhatjuk.
A karamell pudingos torta receptet Pica ajánlotta.
0 hozzászólás