Kelbimbó kölestartóban hozzávalók:

ételízesítő ízlés szerint

120 g köles

400 g kelbimbó

1 fej vöröshagyma

25 g vaj

só (tengeri) ízlés szerint

zöld fűszer ízlés szerint

szerecsendió ízlés szerint

6 evőkanál tejszín

1 gerezd fokhagyma

40 g sajt (reszelt)

kevés szezámmag

metélőhagyma ízlés szerint

Kelbimbó kölestartóban elkészítése:

A kelbimbóhoz 2,5 dl vizet az ételízesítővel felforralunk.

Közben a kölest egy szitába töltjük és meleg, folyó vízben megmossuk. Ezután a forró vízbe szórjuk, és kis lángon 5 percig főzzük. Végül a tüzet elzárjuk alatta és 10-15 percig állni hagyjuk.

A kelbimbót megmossuk, a nagyobb fejeket elfelezzük. A hagymát felaprítjuk és 15 g vajban megfuttatjuk. A kelbimbót hozzáadjuk, két evőkanál vizet öntünk rá és megsózzuk. 5-8 percig lefödve pároljuk, majd az apróra vágott zöld fűszer felét rászórjuk és a maradék vajat bele keverjük, és reszelt szerecsendióval fűszerezzük.

A tejszínt, az átpréselt fokhagymát, a fűszereket és a maradék zöld fűszert a kölessel összekeverjük. Egyenletesen a kelbimbóra terítjük. A sajtot és a szezámmagot rászórjuk.

Addig sütjük, amíg a sajt a tetejére olvad és pirulni kezd. Az egy centis darabokra vágott metélőhagymával megszórjuk.

Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 335 kcal (1400 kJ)
Fehérje: 13, 5 g
Zsír: 17, 5 g
Szénhidrát: 30,2g
Koleszterin: 35,62 mg
Rost: 6,4 g
C-vitamin: 93,8 mg
B12-vitamin: 0,2 ug
Kalcium: 193,39 mg
Vas: 5,02 mg
Nátrium: 830,7 mg

A dietetikus véleménye: Már az étel hangzásra is étvágygerjesztő, valóban allergénekben szegény (kivétel a tejfehérje), és a köles aminosavai révén a máj regenerációjában is részt vesz.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc