Kelbimbó kölestartóban hozzávalók:
ételízesítő ízlés szerint
120 g köles
400 g kelbimbó
1 fej vöröshagyma
25 g vaj
só (tengeri) ízlés szerint
zöld fűszer ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
6 evőkanál tejszín
1 gerezd fokhagyma
40 g sajt (reszelt)
kevés szezámmag
metélőhagyma ízlés szerint
Kelbimbó kölestartóban elkészítése:
A kelbimbóhoz 2,5 dl vizet az ételízesítővel felforralunk.
Közben a kölest egy szitába töltjük és meleg, folyó vízben megmossuk. Ezután a forró vízbe szórjuk, és kis lángon 5 percig főzzük. Végül a tüzet elzárjuk alatta és 10-15 percig állni hagyjuk.
A kelbimbót megmossuk, a nagyobb fejeket elfelezzük. A hagymát felaprítjuk és 15 g vajban megfuttatjuk. A kelbimbót hozzáadjuk, két evőkanál vizet öntünk rá és megsózzuk. 5-8 percig lefödve pároljuk, majd az apróra vágott zöld fűszer felét rászórjuk és a maradék vajat bele keverjük, és reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A tejszínt, az átpréselt fokhagymát, a fűszereket és a maradék zöld fűszert a kölessel összekeverjük. Egyenletesen a kelbimbóra terítjük. A sajtot és a szezámmagot rászórjuk.
Addig sütjük, amíg a sajt a tetejére olvad és pirulni kezd. Az egy centis darabokra vágott metélőhagymával megszórjuk.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 335 kcal (1400 kJ)
Fehérje: 13, 5 g
Zsír: 17, 5 g
Szénhidrát: 30,2g
Koleszterin: 35,62 mg
Rost: 6,4 g
C-vitamin: 93,8 mg
B12-vitamin: 0,2 ug
Kalcium: 193,39 mg
Vas: 5,02 mg
Nátrium: 830,7 mg
A dietetikus véleménye: Már az étel hangzásra is étvágygerjesztő, valóban allergénekben szegény (kivétel a tejfehérje), és a köles aminosavai révén a máj regenerációjában is részt vesz.
0 hozzászólás