A besamel mártás az egyik legismertebb és legkedveltebb alapmártás, amely számtalan ételhez tökéletes kiegészítő. A lágyan sűrűsödő, vajas-tejes mártás harmonikus ízt kölcsönöz rakott és sült ételeknek, tésztáknak vagy akár zöldséges fogásoknak. Egyszerű alapanyagokból, gyorsan elkészíthető, mégis eleganciát visz minden fogásba. Ha szeretnéd tökéletesíteni a főzőtudományodat, kezd ezzel a klasszikus francia mártással, amely minden konyhában nélkülözhetetlen!

Klasszikus besamel mártás hozzávalók:

  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2.5 dl tej
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint

Klasszikus besamel mártás elkészítése:

A besamel mártáshoz egy edényben felolvasztunk 3 dkg vajat, hozzáadunk 1 ek lisztet, majd közepes lángon 1 percig kevergetjük, amíg aranysárga lesz és hólyagokat vet.

Apránként belekeverünk 1/4 l meleg tejet, amíg egyenletes nem lesz. Közepes tűzön főzzük, míg felforr és besűrűsödik. Még 1 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.

A besamel mártást sóval és fehér borssal ízesítjük.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 15 perc