A besamel mártás az egyik legismertebb és legkedveltebb alapmártás, amely számtalan ételhez tökéletes kiegészítő. A lágyan sűrűsödő, vajas-tejes mártás harmonikus ízt kölcsönöz rakott és sült ételeknek, tésztáknak vagy akár zöldséges fogásoknak. Egyszerű alapanyagokból, gyorsan elkészíthető, mégis eleganciát visz minden fogásba. Ha szeretnéd tökéletesíteni a főzőtudományodat, kezd ezzel a klasszikus francia mártással, amely minden konyhában nélkülözhetetlen!
Klasszikus besamel mártás hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál finomliszt
- 2.5 dl tej
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
Klasszikus besamel mártás elkészítése:
A besamel mártáshoz egy edényben felolvasztunk 3 dkg vajat, hozzáadunk 1 ek lisztet, majd közepes lángon 1 percig kevergetjük, amíg aranysárga lesz és hólyagokat vet.
Apránként belekeverünk 1/4 l meleg tejet, amíg egyenletes nem lesz. Közepes tűzön főzzük, míg felforr és besűrűsödik. Még 1 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
A besamel mártást sóval és fehér borssal ízesítjük.