Kocsonya bármilyen húsból hozzávalók:

1,5 kg kocsonyahús (sertésköröm, orr, fül, farok, fejrész, bőrök)

0,5 kg sovány sertéscomb

1 szál sárgarépa

1 szál petrezselyemgyökér

1 fej hagyma

só, bors

paprika

fokhagyma

Díszítés:

hegyes (csípős) paprika

paradicsom

petrezselyem zöld

Kocsonya bármilyen húsból elkészítése:

A húsokat nagyon alaposan megtisztítjuk, több vízben megmossuk. Ezután zöldségekkel, hagymával, fokhagymával, borssal együtt annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Gyengén sózzuk, és az elfőtt vizet, annyival pótoljuk, amennyi a húsokat ellepi. 3-4 órán keresztül főzzük nagyon lassan, amíg a csontról a hús és a bőr könnyen leválik.

Amikor kész, a tűzről levéve, szedjük ki a húsokat és öntsünk egy dl hideg vizet a leveshez, hogy a zavarossága leülepedjen. A lehűtött lé tetejéről szedjük le a zsírt.

A húsokat válasszuk le a csontokról, és ízlésesen helyezzük mélytányérba, vagy tálba a bőrös részükkel felfelé. (A húsokkal együtt főtt zöldségekre már nem lesz szükségünk.) A lehűtött kocsonyalét sűrű ruhán átszűrve öntsük a húsokra, hogy azokat teljesen ellepje, majd tegyük hideg helyre megalvadni. (Nem fagyasztani kell!)

Amikor a kocsonya már majdnem teljesen megalvadt, díszítsük fel karikákra vágott hegyes (aki szereti erős) zöldpaprikával, paradicsommal és petrezselyem zölddel.

Kenyérrel, egytálételként szokták fogyasztani.

Sertéshús helyett lehet csirkét, pulykát, esetleg pontyot is használni. Természetesen a kocsonya főzési ideje ekkor csökken, egyébként mindent a fent leírtak szerint kell készíteni.

Vegetáriánusok mellőzhetik a húst, helyette különböző idény zöldségeket tegyenek a kocsonyába. Ekkor azonban zselét, vagy zselatint is kell használni, hogy a lé megszilárduljon.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 300 perc