Körözött hozzávalók:

20 dkg liptói túró

10 dkg vaj

1 evőkanál tejföl

diónyi lilahagyma

1 mokkáskanál fűszerpaprika

fél mokkáskanál őrölt köménymagot

egy csipet őrölt bors

Körözött elkészítése:

A körözötthöz villával törjünk át 20 dkg liptói túrót, majd keverjük habosra 10 dkg szobahőmérsékletű vajjal, és 1 evőkanál tejföllel. Adjunk hozzá egy diónyi apróra vágott lilahagymát, 1 mokkáskanál fűszerpaprikát, fél mokkáskanál őrölt köménymagot, egy csipet őrölt borsot, és jól dolgozzuk össze.

Ha a juhtúró nincs megsózva, akkor fél mokkáskanál sót is tegyünk bele. A különleges ízeket kedvelők köménymag helyett ízesíthetik fél mokkáskanál bazsalikommal, illetve kakukkfűvel vagy negyed mokkáskanál finomra őrölt szerecsendióval, és dúsíthatják félbevágott kapribogyóval is.

Régebben szardellapasztát is tettek a körözöttbe, amelyet jól helyettesít a Worcester szósz.

A jól összekevert körözöttet egy kisebb tálra halmozva hidegen tálaljuk, előtte azonban hűtőszekrényben pár óráig érleljük. Friss kenyérre kenve, zöldpaprikával és paradicsommal fogyasszuk.

Még gusztusosabbá tehetjük, ha vöröshagyma helyett finomra vágott metélőhagymát keverünk bele.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 10 perc