Lángos hozzávalók:
1 kg liszt
2 dl tejföl
0,5 l tej
3/4 élesztő
3 tojás
1 csapott evőkanál só
3 evőkanál olaj
pici cukor
Lángos elkészítése:
A lángoshoz az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kevés cukorral megfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a sót, az olajat, a felfuttatott élesztőt és fokozatosan a maradék tejet is. Jól kidolgozzuk és egy nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle.
Kiolajozott zacskóban éjszakára betesszük a hűtőbe. Érdemes beletenni egy edénybe is, mert annyira megkel, hogy véletlenül is kifordulhat a zacskóból.
Másnap a tésztát kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és tetszés szerinti nagyságú formákra szaggatjuk.
Forró olajban frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.
A maradékot visszatesszük a hűtőbe és 1 héten keresztül bármikor süthetünk belőle. A fagyasztóba is eltehető!
Én a lángost kenyérsütő géppel kevertem össze. Először beletettem a tartályba a tejet, az olajat, a tojást, a tejfölt, a cukrot, a sót. Majd ráöntöttem a lisztet és a tetejére morzsoltam az élesztőt. A dagasztó programmal alaposan összekevertem. Ha túl lágynak, ragacsosnak tűnik, szórhatunk még rá egy kevés lisztet. A program hossza géptől függ, de épp csak addig kell használni, amíg alaposan össze nem keveri a tésztát. Ezután olajos kézzel szedtem ki egy olajozott zacskóba. Ajánlott 2 adagban kikeverni, mert túl nehéz lehet a gépnek, hiszen kb 1,5 kg-nyi alapanyagot kellene összekevernie.
0 hozzászólás