Lencseleves indiai fűszerekkel hozzávalók:
25 dkg vöröslencse
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db (kisebb) zeller (lehet 3-4 zsenge, vagy 1 nagyobb halványító zellerszár is)
3 db paradicsom
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál friss koriander (lehet őrölt is)
só (természetes, nem finomított)
csipet bors
Lencseleves indiai fűszerekkel elkészítése:
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a zellert és a paradicsomot kockázzuk, a sárgarépát, a fokhagymát (és ha zellerszárat használunk) karikázzuk
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát (pici sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
3. tegyük a hagymára a köményt, (a koriandert, ha őröltet használunk) és a borsot (nagyon kellemes ízt kap az olajon pirítástól a fűszer, azonban vigyázzunk, ne égessük meg)
4. tegyük a hagymára a felaprított paradicsomot és a fokhagymát és forgassuk össze
5. adjuk hozzá a többi zöldséget (a vöröslencse kivételével) és öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy ellepje (kb. 1,2-1,5 l, edényfüggő) és (kevés) sóval ízesítsük
6. fedő alatt főzzük addig, amíg majdnem fogkemény lesz a sárgarépa, ekkor adjuk hozzá a vöröslencsét és főzzük tovább 15 percig
Elkészítési idő: 35 perc
Amennyiben nem vörös lencsét használunka leveshez:
1. áztassuk be a lencsét egy éjszakára
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a zellert és a paradicsomot kockázzuk, a sárgarépát, a fokhagymát (és ha zellerszárat használunk) karikázzuk
3. az olivaolajon pároljuk üvegesre a hagymát (pici sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
4. tegyük a hagymára a köményt, (a koriandert, ha őröltet használunk) és a borsot (nagyon kellemes ízt kap az olajon pirítástól a fűszer, azonban vigyázzunk, ne égessük meg)
5. adjuk hozzá a lencsét, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt főzzük
6. ha már forr a leves, adjuk hozzá a többi zöldséget és (kevés) sóval ízesítsük
7. kis-közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek fogkeményre puhulnak
Elkészítési idő: 50 perc
Praktika:
– sűrű típusú leves, mivel a vöröslencse, ha megfő „szétesík”, szükség esetén víz hozzáadással lehet higítani
– érdemes az ételeket óvatosan sózni, mivel forrón nem érződik a valódi „sóssága”, ha szükséges, utólag lehet sózni (ügyelve arra, hogy nem a só adja az ételek ízét!)
A receptet a Receptműves küldte. Köszönjük!
0 hozzászólás