Máglyarakás hozzávalók:
6 db szikkadt zsemle
vajas kifli, esetleg fonott kalács
1/2-1 l tej
25 dkg cukor
3 tojás
vanília aroma
kb. 4 alma
2 tojásnyi vaj
2 evőkanál baracklekvár
késhegynyi fahéj
10 dkg mazsola (vagy meggy)
0,5 dl rum
3-4 evőkanál darált dió
Máglyarakás elkészítése:
A süteményeket vastagabb szeletekre vágjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, vanília aromával és olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a felszeletelt süteményre – amit egy mély tálba tettünk – ráöntjük. Egy ideig benne áztatjuk.
Egy szélesebb tűzálló tálat vagy tepsit vajjal kikenünk és a megáztatott süteményszeletek felét egyenletesen elosztjuk benne. Megszórjuk a dióval és a mazsolával/meggyel – amit előzőleg beáztattunk a rumba – majd rátesszük a maradék áztatott süteményt.
Az almát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk (van, aki reszeli!), meghintjük fahéjas cukorral és a tetejét ezzel beborítjuk. Jó meleg sütőben 30 percig sütjük.
Közben a tojásfehérjékből habot verünk, hozzáadjuk a baracklekvárt és a megsült tészta tetejére öntjük. Elsimítjuk, villával megcsíkozzuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik és kissé megpirul.
Vizes késsel nagy kockákra szeleteljük.
Tálalhatjuk vaníliaöntettel vagy pudinggal leöntve.
0 hozzászólás