Máglyarakás hozzávalók:

6 db szikkadt zsemle

vajas kifli, esetleg fonott kalács

1/2-1 l tej

25 dkg cukor

3 tojás

vanília aroma

kb. 4 alma

2 tojásnyi vaj

2 evőkanál baracklekvár

késhegynyi fahéj

10 dkg mazsola (vagy meggy)

0,5 dl rum

3-4 evőkanál darált dió

Máglyarakás elkészítése:

A süteményeket vastagabb szeletekre vágjuk.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, vanília aromával és olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a felszeletelt süteményre – amit egy mély tálba tettünk – ráöntjük. Egy ideig benne áztatjuk.

Egy szélesebb tűzálló tálat vagy tepsit vajjal kikenünk és a megáztatott süteményszeletek felét egyenletesen elosztjuk benne. Megszórjuk a dióval és a mazsolával/meggyel – amit előzőleg beáztattunk a rumba – majd rátesszük a maradék áztatott süteményt.

Az almát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk (van, aki reszeli!), meghintjük fahéjas cukorral és a tetejét ezzel beborítjuk. Jó meleg sütőben 30 percig sütjük.

Közben a tojásfehérjékből habot verünk, hozzáadjuk a baracklekvárt és a megsült tészta tetejére öntjük. Elsimítjuk, villával megcsíkozzuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik és kissé megpirul.

Vizes késsel nagy kockákra szeleteljük.

Tálalhatjuk vaníliaöntettel vagy pudinggal leöntve.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc