Mákos és diós bejgli hozzávalók:
Tésztához:
500 g liszt
250 g margarin
2 evőkanál tejföl
100 g disznózsír
2 tojássárgája
egy csipet só és cukor
Kovászhoz:
25 g friss élesztő
2 kiskanál cukor
egy kis langyos tej
Töltelékhez:
250 g mák/dió
200 g cukor
100 ml tej
A lapok kenéséhez:
3 tojássárgája
Mákos és diós bejgli elkészítése:
Készítsd el a kovászt a bejglikhez: tedd az élesztőt egy tálba, keverd jól össze a cukorral, majd add hozzá a tejet, végül szórd meg liszttel a keveréket. Ha friss az élesztő, 5-10 perc alatt meg kell nőnie.
Öntsd a lisztet egy nagy tálba, majd add hozzá a kovászt, tejfölt, sót, cukrot és tojássárgájákat (a fehérjék a diós és mákos keverékekhez lesznek használva). Keverd jól össze, majd add hozzá a mikróban kissé megmelegített margarint és zsírt (opcionális), majd addig gyúrd, amíg a bejgli tészta nem ragad a kezeidhez. Takard le és hagyd meleg helyen kelni.
Közben készítsd el a kalácstöltelékeket. Melegítsd meg egy edényben a tejet a cukorral. Miután elolvadt a cukor, add hozzá a darált mákot, illetve diót. Miután kihűlt a két kompozíció, keverd hozzájuk a kis cukorral felvert tojásfehérjéket. Ha a mák túl száraz, főzhetsz egy kis búzadarát tejjel, amit hozzákeversz, hogy „lágyabb” legyen.
Oszd 8 egyenlő részre a megkelt tésztát. Lisztezd be az asztalt és nyújtsd sodrófával minél vékonyabb lapokat, kend be töltelékkel, tekerd fel, majd helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Kend be a bejgliket tojássárgájával, majd tedd a tepsit az előmelegített sütőbe több mint fél órára, 180 fokra. Mindenképpen teszteld fogpiszkálóval.
A diós és mákos bejgli receptet sava laura ajánlotta.
0 hozzászólás