Mákos és diós bejgli hozzávalók:

Tésztához:

500 g liszt

250 g margarin

2 evőkanál tejföl

100 g disznózsír

2 tojássárgája

egy csipet só és cukor

Kovászhoz:

25 g friss élesztő

2 kiskanál cukor

egy kis langyos tej

Töltelékhez:

250 g mák/dió

200 g cukor

100 ml tej

A lapok kenéséhez:

3 tojássárgája

Mákos és diós bejgli elkészítése:

Készítsd el a kovászt a bejglikhez: tedd az élesztőt egy tálba, keverd jól össze a cukorral, majd add hozzá a tejet, végül szórd meg liszttel a keveréket. Ha friss az élesztő, 5-10 perc alatt meg kell nőnie.

Öntsd a lisztet egy nagy tálba, majd add hozzá a kovászt, tejfölt, sót, cukrot és tojássárgájákat (a fehérjék a diós és mákos keverékekhez lesznek használva). Keverd jól össze, majd add hozzá a mikróban kissé megmelegített margarint és zsírt (opcionális), majd addig gyúrd, amíg a bejgli tészta nem ragad a kezeidhez. Takard le és hagyd meleg helyen kelni.

Közben készítsd el a kalácstöltelékeket. Melegítsd meg egy edényben a tejet a cukorral. Miután elolvadt a cukor, add hozzá a darált mákot, illetve diót. Miután kihűlt a két kompozíció, keverd hozzájuk a kis cukorral felvert tojásfehérjéket. Ha a mák túl száraz, főzhetsz egy kis búzadarát tejjel, amit hozzákeversz, hogy „lágyabb” legyen.

Oszd 8 egyenlő részre a megkelt tésztát. Lisztezd be az asztalt és nyújtsd sodrófával minél vékonyabb lapokat, kend be töltelékkel, tekerd fel, majd helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Kend be a bejgliket tojássárgájával, majd tedd a tepsit az előmelegített sütőbe több mint fél órára, 180 fokra. Mindenképpen teszteld fogpiszkálóval.

 

A diós és mákos bejgli receptet sava laura ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc