Mákos kölespuding (Gluténmentes) hozzávalók:
½ kg köles
½ l víz
250 dkg mák darálva
ízlés szerint vaníliapor, méz, citromhéj
Mákos kölespuding (Gluténmentes) elkészítése:
A forrásban levő vízbe beletesszük a kölest és fedő alatt 3 percig főzzük. Ezt követően lezárjuk és konyharuhával alaposan beborítva kb. 1 órát „dunsztban” tartjuk. (Így szép, pergő lesz a kölesünk.) Közben megdaráljuk a mákot, citromhéjat reszelünk. A kölesbe belekeverjük a mákot, vaníliaporral, mézzel, citromhéjjal ízesítjük, és az egészet botmixerrel puding állagúvá mixeljük. Friss gyümölcsökkel díszítjük és fogyasztjuk.
Köles:
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású. Késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást. Kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát és az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogzománc megvédésében. Sok szilíciumot tartalmaz,ami a szervezet védekezőképességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, illetve béta-karotint, B1- és B2-vitamint. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású.
Forrás:
A tél ízei – Vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek c. szakácskönyv (www.nyitottszemmel.hu)
0 hozzászólás