Mákos pite hozzávalók:
linzertészta
30 dkg őrölt mák
20 dkg méz
5 dkg vaj
1,8 dl tej
4 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
10 dkg baracklekvár
Mákos pite elkészítése:
A mákos pitéhez készítsünk linzertésztát.
Utána 30 dkg előzőleg megőrölt mákba keverjünk 20 dkg mézet, 5 dkg vajat, 1,8 dl tejet, 4 dkg megmosott mazsolát és 1 citrom reszelt héját, majd a kásaszerű masszát lassú tűzön, lángterelő felett főzzük kb. 5 percig.
Kenjünk 10 dkg baracklekvárt a tepsi alján elegyengetett tésztára, majd terítsük rá a kissé lehűlt tölteléket.
Mazsola helyett 10 dkg reszelt almával vagy kimagozott és kettéválasztott meggyel is dúsíthatjuk a tölteléket. Ebben az esetben az almás változathoz 1,5 dl tejet és 22 dkg mézet, a meggyeshez pedig 1,2 dl tejet és 24 dkg mézet adjunk. A gyümölcs nedvességtartalmától függően a tej mennyisége kismértékben változhat. Ezért egy keveset tartsunk vissza belőle, és csak a töltelék felfőzése során adjuk hozzá, amennyiben szükséges.