Mandulás-diós baklava hozzávalók:
20 dkg mandulabél
20 dkg dióbél
15 dkg kristálycukor
1 evőkanál szegfűszeg
1 evőkanál őrölt fahéj
8-10 dkg vaj
12 darab vékony réteslap
9 evőkanál méz
10-13 kanál víz
Mandulás-diós baklava elkészítése:
A mandulabelet forrázzuk le és húzzuk le a héját. Diódarálón daráljuk le a mandulát és a diót. Keverjük össze a mandulát, a diót, a kristálycukrot, a szegfűszeget és a fahéjat.
Olvasszuk fel a vajat. Kenjük ki vajjal a tepsit, majd béleljük ki az alját négy réteslappal, mindegyik tetejét kenjük meg olvasztott vajjal.
Kanalazzuk rá a töltelék felét, és simítsuk el egyenletesen. Fedjük be négy réteslappal, mindegyiket megkenve olvasztott vajjal. Kanalazzuk rá a maradék tölteléket, és borítsuk be a maradék négy, olvasztott vajjal megkent réteslappal. Késsel vágjuk rombusz alakú szeletekre, és előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük meg.
A kész baklavat locsoljuk meg a sziruppal a vágások mentén, és hagyjuk kihűlni.
Szirup: a mézet és a vizet egy csészében jól elkeverjük, mikrohullámú sütőben kicsit megmelegítjük.
0 hozzászólás