Marhapacalból készült csorba hozzávalók:
10 adaghoz
2 kg marhapacal
3 liter víz
1 kg marhaláb
150 gramm sárgarépa
150 gramm hagyma
100 gramm zeller
50 gramm fokhagyma
2 gramm szemes fekete bors
500 gramm joghurt vagy tejföl
3 tojás
50 gramm liszt
100 ml ecet
100 ml olaj vagy zsír
só
Marhapacalból készült csorba elkészítése:
A marha pacalt és lábakat megtisztítjuk a bőrtől és az ínaktól, jól megmossuk, leforrázzuk, majd újból megmossuk hideg vízzel és egy lábasba tesszük. A lábakat széttörjük és a lábas aljára helyezzük, a pacalt pedig feltekerjük, és a lábakra tesszük. A lábast feltöltjük vízzel, sót teszünk bele és főzzük. A fövés alatt a habot leszedjük. Amikor a pacal már majdnem megfőtt hozzáadjuk a félbe vagy negyedbe vágott sárgarépát, zellert és a megtisztított hagymát.
Hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott fokhagymát és a borsát. Amikor a pacal és a lábak teljesen megfőttek kivesszük és lehűtsük. A pacalt 4-5 centiméter hosszú csíkokra vágjuk, a lábakról leszedjük a húst és azt is ugyanígy felvágjuk, majd visszatesszük az edényben, amelyben az előre leszűrt leves van, és még egyszer felfőzzük.
A felvert tojás sárgákból, a joghurtból vagy tejfölből, és a lisztből egy kis levessel szószt készítünk, amivel besűrítjük a levest. Ízlés szerint még sózzuk és savanyítjuk.
Fokhagymás szósszal tálaljuk.
0 hozzászólás