Mazsolás kölesgombóc hozzávalók:

15 dkg köles

5 dl víz

5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)

1 marék mazsola – opcionális

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

tálaláskor:

házi lekvár

porcukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)

Mazsolás kölesgombóc elkészítése:

1. a kölest (egy sűrű szűrőben) alaposan mossuk át, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket, a mazsolát és fedő alatt kis lángon főzzük puhára, időnként kevergessük meg

2. ha elfőtte a levet és megpuhult, zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk a fedő alatt pihenni (még puhul és a maradék nedvességet is felszívja)

3. ha kissé kihűlt, enyhén nedvesített kézzel formázzunk púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat

Praktikák:

– száraz serpenyőben pirított, darált dióba is forgathatjuk a gombócokat

– ha nem cél a tejmentesség, akkor édes (cukorral elkevert) tejföllel is tálalható

– a képen látható gombóc nyers nádcukorral készült, narancs lekváron tálalva

Mazsolás kölesgombóc receptjét Receptműves küldte. Köszönjük!

Mazsolás kölesgombóc egyéb:

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 0 perc