Mézes sárgabarackdzsem hozzávalók:
sárgabarack
méz
Mézes sárgabarackdzsem elkészítése:
Mosás után a sárga– vagy más néven kajszibarackot magozzuk ki, és a kettéválasztott barackokat további 4–5 darabra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd kb. 10 percig főzzük. A lekvár édesítéséhez literenként 30 dkg mézet használjunk. A visszamaradt magot ne dobjuk el, mert megszárítva és ledarálva igen jól használható vaníliás kiflibe vagy marcipánba.
A tisztára mosott magot újságpapíron szétterítve tegyük a tűző napra, majd amikor a héja megszikkadt, félárnyékos helyen folytassuk a szárítást. Erre azért van szükség, mivel a napon hagyott mag csontkeménnyé szárad, a belseje vékony, taplószerű lemezzé aszalódik össze, a végig árnyékban szárított belseje pedig megpenészedik, mire a héja kiszárad. Előzőleg törjünk fel egyet, mert nem mindegyik fajta ehető.
A szárítást ne halogassuk sokáig, mivel az egy csomóban hagyott nedves mag rohamosan romlik. A rózsabarack magjával ne próbálkozzunk, mert biztosan keserű.
0 hozzászólás