Mont Blanc gesztenyepüré hozzávalók:

4 személyre:

1/2 kg gesztenye

1/2 l tej

50 g cukor

1/2 vaníliarúd

1/2 dl rum

4 dl tejszín

1 zacskó (20 g) vaníliás cukor

4 cukrozot cseresznye.

Mont Blanc gesztenyepüré elkészítése:

A desszerthez gesztenyék héját a domború oldalukon bevágjuk, hideg vízben feltéve, a forrástól számított 10 percig főzzük.

A cukorral, a felhasított vaníliarúddal és 1 csipet sóval felforraljuk a tejet. A gesztenyeszemeket még melegen meghámozzuk, egyenesen beledobáljuk a tejbe, és kb. 40 percig vajpuhára főzzük.

A vaníliát kidobjuk, a gesztenyét krumplinyomón áttörjük, hozzákeverjük a rumot, ha túl morzsalékosnak találjuk, egy kevés tejjel vagy tejszínnel lágyítjuk, tálalásig hidegen tartjuk.

A vaníliás cukorral kemény habbá verjük a tejszínt, csillagbetétes nyomózsákba tesszük.

A gesztenyemassza 2/3 részéből, a krumplinyomó segítségével, 1 nagy vagy 4 kistányér közepére csinos hegyet, a „hegy” oldalára vastag „habgleccsereket”, a tetejére pedig „hab-hósipkát” nyomunk.

Megszórjuk a maradék átnyomott gesztenyével, és cukrozott cseresznyével díszítjük.

A gesztenyemassza kisebb adagokban 1 évig is eláll a mélyhűtőben, érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle.

Ha sós, vagy legalábbis cukrozatlan tejben főzzük meg, húsételek töltésére is felhasználhatjuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 45 perc