Mont Blanc gesztenyepüré hozzávalók:
4 személyre:
1/2 kg gesztenye
1/2 l tej
50 g cukor
1/2 vaníliarúd
só
1/2 dl rum
4 dl tejszín
1 zacskó (20 g) vaníliás cukor
4 cukrozot cseresznye.
Mont Blanc gesztenyepüré elkészítése:
A desszerthez gesztenyék héját a domború oldalukon bevágjuk, hideg vízben feltéve, a forrástól számított 10 percig főzzük.
A cukorral, a felhasított vaníliarúddal és 1 csipet sóval felforraljuk a tejet. A gesztenyeszemeket még melegen meghámozzuk, egyenesen beledobáljuk a tejbe, és kb. 40 percig vajpuhára főzzük.
A vaníliát kidobjuk, a gesztenyét krumplinyomón áttörjük, hozzákeverjük a rumot, ha túl morzsalékosnak találjuk, egy kevés tejjel vagy tejszínnel lágyítjuk, tálalásig hidegen tartjuk.
A vaníliás cukorral kemény habbá verjük a tejszínt, csillagbetétes nyomózsákba tesszük.
A gesztenyemassza 2/3 részéből, a krumplinyomó segítségével, 1 nagy vagy 4 kistányér közepére csinos hegyet, a „hegy” oldalára vastag „habgleccsereket”, a tetejére pedig „hab-hósipkát” nyomunk.
Megszórjuk a maradék átnyomott gesztenyével, és cukrozott cseresznyével díszítjük.
A gesztenyemassza kisebb adagokban 1 évig is eláll a mélyhűtőben, érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle.
Ha sós, vagy legalábbis cukrozatlan tejben főzzük meg, húsételek töltésére is felhasználhatjuk.
0 hozzászólás