Narancsos pulyka hozzávalók:

4 személyre:

1 evőkanál currypor

1 evőkanál ételízesítő

3 csésze rizs (kb. 30 dkg)

2 narancs

2 tojás

1 pohár tejföl

3 dkg mandulaforgács

1 kis bébipulyka (konyhakész)

2 evőkanál étkezési keményítő

Narancsos pulyka elkészítése:

A narancsos pulykához felforralunk 6 csésze vizet a curryvel és az ételízesítővel. Belekeverjük a rizst, és kb. 18 perc alatt megfőzzük.

A narancsot vastagon meghámozzuk (a fehér héját is levágjuk), és kifilézzük, azaz a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A lecsepegő levet felfogjuk.

A tojásokat habosra keverjük a tejföllel, és a mandulaforgáccsal együtt a rizsbe keverjük. A narancshús felét is hozzáadjuk.

A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

A pulykát kívül-belül megmossuk, szárazra töröljük, és bedörzsöljük sóval. Megtöltjük a rizses töltelékkel, és a nyílást összevarrjuk. A combokat, szárnyakat formára kötözzük.

A pulykát lefedhető sütőtálba fektetjük, lefedjük, és 30 percig sütjük. (Ha nincs ilyen tálunk, fedjük le szorosan a tepsit alufóliával.)

Aláöntünk 1,5 dl vizet, és lefedve további 30 percig sütjük.

Levesszük a fedőt, és még 45 percig sütjük a pulykát. Közben többször meglocsoljuk a pecsenyelével.

Végül kivesszük a pulykát a sütőből, 10 percig pihenni hagyjuk, és csak ezután vágjuk fel.

A pecsenyelevet láboskába öntjük, a tepsit kiöblítjük kevés vízzel, és ezt is a lábosba öntjük, az egészet vízzel 4 dl-re kiegészítjük. Felforraljuk. Az étkezési keményítőt elkeverjük a narancslében, és a lábosba öntjük. Hozzáadjuk a maradék narancshúst, besűrítjük, sóval, borssal fűszerezzük, és a narancsos pulykahúshoz kínáljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc