Nyuszis répatorta mandarinkrémmel hozzávalók:
Tészta:
1 db nagyobb répa
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg cukor (bio nád, vagy sztívia)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor (bio, foszfátmentes)
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 dl tej (bio, vagy gabona)
1 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 dl olaj (extra szűz)
Krém:
50 dkg mascarpone
3 dkg porcukor (bio nád, vagy sztívia)
1 vaníliás cukor (bourbon)
2 mandarin héja és leve
Nyuszis répatorta mandarinkrémmel elkészítése:
Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát, reszeljük le a répát (sajtreszelőn).
Keverjük össze a tészta szárazanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj) és morzsoljuk össze a darált répával.
Keverjük össze a tészta nedves összetevőit (tej, olaj, tojás) és öntsük a száraz anyag keverékhez.
A masszát öntsük a lisztezett tortaformába és egyenletesen oszlassuk el.
180 fokon süssük 25-30 percig (tűpróbával ellenőrízzük, kissé ragacsos típusú tészta).
Amíg sül a tészta keverjük össze a krémet (mascarpone, cukrok, mandarin reszelt héja és kinyomott leve).
Ha megsült a torta, várjuk meg amíg kihűl, majd vízszintesen várjuk ketté és a torta alsó részére a krém felét egyenletesen terítsük szét.
Tegyük a krém tetejére a torta másik felét és vonjuk be a maradék krémmel a tortát.
Tetszés szerint díszítsük.
Praktikák:
– a krém ízesítése tetszés szerint változtatható (javasolt a citrusok bármelyike), de el is hagyható
– a képen látható torta teljes kiőrlésű tönköly liszttel és bourbon vaníliával készült, oldalát kókusz reszelékkel, tetejét marcipánnal, rumos és kókuszos golyóval díszítettük
– ha marcipánnal dekorálunk a nyújtásra használt felületet enyhén porcukrozzuk be, így nem fog tapadni
– fenti összetevők 22 cm-es tortaformára elegendők
A répatorta receptet Receptműves ajánlotta.