Petrezselymes burgonya hozzávalók:
80 dkg burgonya
só
petrezselyem
vaj
Petrezselymes burgonya elkészítése:
A petrezselymes burgonyához 80 dkg egyforma méretű újburgonyát mossunk meg, áztassuk sós hideg vízbe, majd körömkefével dörzsöljük vagy késsel kaparjuk le a héját, és újból megmosva tegyük egy nagyobb méretű, vastag falú zománcozott edénybe. (A vizet ne itassuk fel róla, mert akkor leég.)
Ha a krumpli túl nagy, akkor vágjuk kisebb darabokra. Az ínyencek szerint azonban nem szabad szétvágni az újburgonyát, ezért erre a célra maximum dió nagyságú, úgynevezett “parázs” burgonyát vásároljunk. Utána adjunk hozzá 8 dkg vajat, és gyakran megkeverve, fedő alatt süssük puhára. A sütést lassú tűzön, és lángterelő felett végezzük. Vizet ne adjunk hozzá, mert a saját gőzében kell puhulnia.
Végül szórjunk a zsemleszínűre pirult krumplira egy kis csokor apróra vágott petrezselymet és 1 csapott mokkáskanál sót, majd fedő nélkül süssük még pár másodpercig. Melegen, a vajas petrezselymes szaftot rácsorgatva tálaljuk.
Kirántott gombával és fejes salátával vagy tejfölös uborkasalátával fogyasztva érvényesül leginkább az íze. Hűtőszekrényben tároljuk.
0 hozzászólás