Pörköltcsoda hozzávalók:
0,5 kg színhús
1 fej közepes hagyma (vörös/lila, mindkettő megfelelő)
étolaj
1 (közepes méretű) paprika
1 (közepes méretű) burgonya
1 (közepes méretű) paradicsom
kb. 150 g fagyasztott franciasaláta alap zöldség
só
bors
oregánó (kihagyható vagy bazsalikommal pótolható)
csipetnyi ételízesítő
édes fűszerpaprika
Pörköltcsoda elkészítése:
Párolóedénybe vagy lábasba teszünk annyi olajat, hogy a tál alját ellepje. Ebbe tesszük bele az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Ezután beletesszük a kockákra vágott húst, amit jól összepárolunk, míg a hús színe világossá nem válik.
Ekkor beletesszük a felkockázott paprikát, besózzuk, megborsozzuk, fűszerpaprikát szórunk bele és egy csipet oregánót. Felöntjük meleg vízzel úgy, hogy épp ellepje az egészet. Ezek után lefedjük és így fedő alatt pároljuk fél óráig, időközönként megkeverve és ellenőrizve a vízmennyiséget.
Beletesszük az apró kockákra vágott burgonyát és újabb 10 percig fedő alatt pároljuk. Ezután hozzáadjuk a franciasaláta alap zöldséget és visszafedjük újabb 10 percre.
Végül a felszeletelt paradicsomot is hozzátesszük, majd újra adunk hozzá sót, pici borsot, a csipet ételízesítőt és még egy kis oregánót. Lefedjük, hogy addig párolódjon, míg már kezd pörköltszerűen elfogyni a víz alatta.
Én sertéshúsból készítettem, de a recept előnye az, hogy gyakorlatilag csirkéből, pulykából, marhából, sertésből, bárányból stb. ugyanolyan finoman elkészíthető ez az étel. Ha szeretnénk még ízesebbé és színesebbé tenni a pörköltet, akkor a burgonyával együtt tehető bele kockákra vágott cukkini/padlizsán illetve a franciasaláta alap zöldségkeverék hozzáadásakor adható még hozzá konzervkukorica vagy egy kis karfiol. Ha vörös húsból készítjük el, akkor mindenképpen vörösbort ajánlok hozzá, míg ha szárnyasból akkor fehérbor esetleg rozé illik hozzá.
Pörköltcsoda egyéb:
Szarvacskatészta vagy főtt burgonya illik hozzá köretként.
0 hozzászólás