Pudingos tekercs hozzávalók:
Tésztalap:
300 g liszt
20 g vaníliapuding
2 kanál cukor
egy csipetnyi só
25 g olvasztott vaj
160 ml langyos tej
1 tojás
3 g száraz élesztő
A tészta megkenéséhez:
egy olaj
50 g olvasztott vaj
Máz
3 kanál porcukor
1 kanál tej (én kókusztejet használtam)
Pudingos tekercs elkészítése:
Elkészítjük az élesztőkovászt: egy kanál cukor és egy kanál liszt – amire ráöntjük a langyos tejet. Hagyjuk felnőni kb. 10–15 percig.
Mikor kész a kovász, ráöntjük a többi hozzávalóra és robotgéppel dagasztjuk kb. 10 percig.
A tésztát 50 percig kelni hagyjuk, amíg kétszeresére nő, majd átgyúrjuk, hogy kijöjjön belőle a levegő, és ismét pihenni hagyjuk 5 percet.
A tésztát kinyújtjuk és bekenjük egy kis olajjal. Pihenni hagyjuk 5 percet, majd kézbe vesszük és kinyújtjuk sütőpapírra. Úgy nyújtjuk, mint a palacsintatésztát: addig húzogatjuk, míg elvékonyodik. Ezt a variánst nem nyújtottam túl vékonyra.
A sütőpapírt megvajazzuk, és a tésztát szemmértékkel háromba osztjuk.
Az első darabot kettőbe hajtjuk. Rátesszük a pudingot (egy csomagot megfőztem 500 ml tejben), ami még nem volt teljesen kihűlve.
Mindkét oldalról megtekerjük a sávokat, majd megfordítjuk a tésztát a sütőpapír segítségével. Két cm-es sávokra osztjuk, és minden „sávot” megtekerünk, vigyázva, hogy a tészta szélei alulra essenek. Meleg helyre tesszük (kb. 50 fokra előmelegített sütőbe) 30 percre.
Utána kivesszük a tepsiket, felmelegítjük a sütőt 180 fokra, visszatesszük és 10–15 percig sütjük.
Miután a vaníliás tekercsek kihűltek, bekenjük a mázzal.
A pudingos tekercs receptet Seima ajánlotta.
0 hozzászólás