Puha mézeskalács hozzávalók:
70 dkg liszt (teljes kiőrlésűtönköly)
3 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
15 dkg porcukor (nád, nyírfa)
25 dkg méz (jó minőségű, termelői)
5 dkg olvadt vaj
4 csapott evőkanál tejföl
2 csapott teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió
Puha mézeskalács elkészítése:
1. a tojásokat és a porcukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az olvadt vajat és keverjük simára
2. adjuk hozzá a fűszereket és keverjük össze
3. szórjuk rá a lisztet, majd arra a szódabikarbónát és alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!)
4. tegyük be a hűtőbe 1 órára pihenni
5. ha letelt a pihentetés ideje kisebb adagokkal dolgozzunk tovább, a többit tartsuk a hűtőben
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vegyük ki a sütőrácsot és vajazzuk ki a tepsit
7. kicsit gyúrjuk össze, majd enyhén lisztes alapon nyújtsuk 0,5 cm szélesre a tésztadarabot
8. tetszőleges sütemény kiszúró formával szaggassuk ki a mintákat és helyezzük a tepsire, egymástól 1 cm távolságra
9. a 6. pontban írt hőfokon süssük 13-15 percig és a hideg sütőrácsra kiszedve a mintákat, hagyjuk kihűlni
10. ha teljesen kihűlt, lehet mintát rajzolni
Praktikák:
– a fűszereket ízlés szerint lehet variálni
– a képen látható sütemények 30 dkg tönköly fehér és 40 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszttel készültek, 12 cm magas sütemény kiszúró mintával
A Puha mézeskalács receptjét Receptműves küldte. Köszönjük!
0 hozzászólás