Sajtkrémes szendvics hozzávalók:
1 evőkanál liszt
2 dl tej
10 dkg edámi sajt
10 dkg vaj
Sajtkrémes szendvics elkészítése:
A sajtos szendvicshez előzőleg vegyük ki a vajat a hűtőből, hogy felmelegedjen, majd 1 evőkanál lisztet tegyünk egy kisebb zománcozott edénybe, és engedjük fel 2 dl tejjel. (Először csak annyi tejet adjunk hozzá, amennyi a liszt simára keveréséhez szükséges.)
Utána a híg pépet lassú tűzön, lángterelő felett főzzük kb. 20 percen át, amíg besűrűsödik.
A tojáskrémekhez hasonlóan a keverést itt sem lehet abbahagyni, és nem szabad a tejes pépet felforralni, mert akkor megcsomósodik.
Amikor tejföl sűrűségűvé válik, tegyünk hozzá 10 dkg reszelt edámi sajtot, majd vegyük le a tűzről és még forrón dolgozzunk bele 2 tojássárgáját, negyed mokkáskanál sót, valamint egy csipet őrölt fehér borsot.
Végül adjunk a lehűlt sajtkrémhez 10 dkg szobahőmérsékletű vajat kisebb darabokra vágva, és keverjük habosra.
Vastagon kenjük friss kenyérszeletekre, és szobahőmérsékleten tartva fogyasszuk.
Még finomabbá tehetjük, ha vékonyra szeletelt kemény tojással beborítjuk a tetejét.
Az intenzív ízek kedvelői fél diónyi apróra vágott vöröshagymával, és 1 gerezd áttört fokhagymával összekeverve is fogyasztják ezt a szendvicskrémet.
Csak hűtőszekrényben tárolható.
A kb. 30 dekagrammnyi sajtmártásnak is nevezett alapkrém módosítás nélkül felhasználható sült tészták (fánkok, tekercsek) töltésére is. Mellesleg, ha a fenti krémből elhagyjuk a reszelt sajtot, akkor Gratenmártáshoz jutunk, amely szintén fontos alapanyaga a különféle ínyenc készítményeknek. Ha viszont a sajtmártáshoz tejfölt is keverünk, akkor Mornay–mártást kapunk, ami kiválóan alkalmas gratinírozott (csőben sült) ételek leöntésére, íz– és zamat–megőrző sütésére.
0 hozzászólás