Skandináv zöldséges húscipó hozzávalók:

3 szelet fehér kenyér

4 evőkanál víz

4 evőkanál tej

50 dkg darált sovány marhahús

25 dkg darált sovány sertéshús

5 dkg szardellafilé (ajóka)

4-5 dundi újhagyma

4 kiskanál kapribogyó

1 nagy csokor kapor

2 evőkanál mustárpor (porrá őrölt mustármag)

3 evőkanál reszelt citromhéj

só,őrölt bors

1,25 dl zsíros natúr joghurt

4 burgonya

6 rövid szárú póréhagyma

4-6 közepes sárgarépa

3 evőkanál olaj

1 dl víz (húsleves is lehet)

Skandináv zöldséges húscipó elkészítése:

A kenyérszeletek héját levágjuk, belsejüket tálba rakjuk, a vizet és a tejet ráöntjük. 5 perc múlva villával elmorzsoljuk.

A kétféle darált húst, az apróra vágott szardellát, újhagymát és kapribogyót hozzáadjuk. A fölaprított kapor kétharmadával, a mustárporral és a citromhéjjal fűszerezzük. Megsózzuk, megborsozzuk, a joghurtot is beledolgozzuk.

Az összes zöldséget megtisztítjuk, a burgonyát kb. félcentis karikákra, a pórét 3-4 darabra, a répát félbevágjuk, a nagyobbakat pedig negyedekbe. Mindezeket megsózzuk, megborsozzuk és egy 3-4 literes, közepesen mély tűzálló tálba tesszük.

A húsos masszából egy nagy gombócot formálunk, a zöldségek tetejére rakjuk. Az olajjal az egészet meglocsoljuk, a vizet aláöntjük, a maradék kaporral meghintjük.

Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 1 órát, majd a fóliát levéve még további 20-30 percig sütjük.

Megvárjuk, amíg kihűl, majd letakarva 1 napra hűtőszekrénybe tesszük.

Skandináviában másnap, hidegen fölszeletelve, vinaigrette-mártás kíséretében kínálják, de természetesen meg is lehet melegíteni.

 

1 adag 3052 kJ

730 kcal

Skandináv zöldséges húscipó egyéb:

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc