Húsgombócokhoz:
- 1 pound (kb. 0,45 kg) darált hús – fele‑fele sertés és marha.
- 1 gerezd fokhagyma (finomra vágva)
- ½ csésze reszelt olasz sajt (Parmesan, Parmigiano Reggiano vagy hasonló kemény olasz sajt)
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem
- Só és bors ízlés szerint
Szószhoz:
- ½ csésze olívaolaj
- 1 kis hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy doboz olasz stílusú paradicsom (összezúzva, ha szükséges)
- 1 doboz paradicsompüré
- 1 teáskanál őrölt petrezselyem
- Kakukkfű
- Só és fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
A húsgombócokhoz:
keverd össze az összes hozzávalót alaposan, formálj golyókat, majd süsd kedvenc olajban barnára, és tedd félre, amíg a szósz készül.
A szószhoz:
finomra vágott hagymát és fokhagymát piríts ugyanabban az olajban, amiben a húsgombócokat sütötted.
Közben a paradicsomot – ha egészben van – zúzd össze a saját levében, majd keverd hozzá a paradicsompürét és add a hagymához/fokhagymához.
Fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel és petrezselyemmel.
Tedd vissza a húsgombócokat a lábasba, takard le, és süsd alacsony lángon kb. 1 órán át.
Tálalás előtt kb. 15 perccel főzd meg a spagettit lobogó, sós vízben a csomagoláson található utasítások szerint.
Tálalás
Kenj le egy réteg szósszal egy tálalófazék vagy tál alját, ezután jöhet a spagetti, majd egy réteg sajt, utána megint szósszal és így tovább.

