Stefánia fasírt hozzávalók:
5-6 személyre
1 kg darált sertéshús
3 db szikkadt zsemle
tej
6 tojás
1 kisebb vöröshagyma
zsír
bors, só
zsemlemorzsa
(fokhagyma)
(petrezselyem)
(pirospaprika)
Stefánia fasírt elkészítése:
Három tojást főzz keményre, hámozd meg, s tedd félre. A hagymát vágd kis kockákra, s fonnyaszd meg 5 dkg zsíron. A zsemléket áztasd tejbe, majd jól nyomkodd ki; végül a hagymával, valamint három elhabart tojással együtt add a húshoz. Sózd, borsozd (esetleg ízesítsd még zúzott fokhagymával, vágott petrezselyemmel, vagy őrölt pirospaprikával).
A masszát jól dolgozd össze, formálj belőle hosszúkás cipót, azt lapíts ki, hosszanti tengelyében rakd végig a keménytojásokat, majd két oldalról és a végekről hajtsd rájuk a masszát.
Egy tepsit hints meg finomra szitált zsemlemorzsával, s tedd bele a fasírozottat. A hús tetejét kend meg kevés zsiradékkal, és szórd meg zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben – lassú tűz mellett, időnként a saját zsírjával locsolgatva – süsd pirosra.
A fasírt sokkal ízletesebb lesz, ha fele-fele részben disznó, illetve marhahúst használunk.
Az alapanyag további zsemlék hozzáadásával szaporítható, de azt tartani kell, hogy minden újabb zsemléhez újabb tojás is jár.
0 hozzászólás