Svéd mandulatorta hozzávalók:

21 cm-es kerek tortához

Tésztához:

4 darab tojásfehérje

15 dkg kristálycukor

25 dkg mandulabél

Krémhez:

4 darab tojássárgája

1,5 dl tejszín

10 dkg kristálycukor

22 dkg vaj

Díszítéshez:

3 dkg kristálycukor

5 dkg mandula (szeletelt)

Svéd mandulatorta elkészítése:

A mandulaszemeket leforrázzuk, lehúzzuk róla a vékony héját, és papírtörlővel bélelt tálcán megszárítjuk.

A tésztához a tojásfehérjéket sűrű habbá verjük, közben a kristálycukrot lassan hozzáadagoljuk, majd a darált mandulát is. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 200 °C-on 20-25 percig, tűpróbáig sütjük.

A kész tortáról leveszszük a karimát, hagyjuk hűlni, majd átfordítjuk egy tányérra, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és az alját is hagyjuk hűlni.

A krémhez a tojássárgáját, a tejszínt, és a kristálycukrot kislábasban, gyenge tűzön kavargatjuk habverővel, amíg a krém sűrűn folyó lesz. Nem szabad főzni vagy forralni! Levesszük a tűzről, és kis darabokban állandóan kevergetve hozzáadjuk a lágy vajat, és kevergetve langyosra hűtjük.

A langyos tortalapot viszszatesszük a tortaforma aljába, és vízszintesen elvágjuk. Bekenjük a krém egy részével az alsó lapot, majd rárakjuk a karimát, és ráhelyezzük a felső lapot. A krémből rakunk félre a hűtőbe annyit, hogy majd a torta oldalát is be tudjuk kenni.

Rákanalazzuk a tortára a maradék krémet, és elsimítjuk a tetejét. A cukrot felolvasztjuk, beleszórjuk a szeletelt mandulát, állandó kevergetés mellett kicsit megpirítjuk, és a krém tetejére szórjuk. Legalább két órára hűtőbe tesszük, hogy a vajas krém megkeményedjen.

Tálaláskor levesszük a tortáról a karimát, óvatosan átcsúsztatjuk egy tortatálra, és a félretett, kihűlt krémmel megkenjük az oldalát.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc