Svéd mandulatorta hozzávalók:
21 cm-es kerek tortához
Tésztához:
4 darab tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
25 dkg mandulabél
Krémhez:
4 darab tojássárgája
1,5 dl tejszín
10 dkg kristálycukor
22 dkg vaj
Díszítéshez:
3 dkg kristálycukor
5 dkg mandula (szeletelt)
Svéd mandulatorta elkészítése:
A mandulaszemeket leforrázzuk, lehúzzuk róla a vékony héját, és papírtörlővel bélelt tálcán megszárítjuk.
A tésztához a tojásfehérjéket sűrű habbá verjük, közben a kristálycukrot lassan hozzáadagoljuk, majd a darált mandulát is. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 200 °C-on 20-25 percig, tűpróbáig sütjük.
A kész tortáról leveszszük a karimát, hagyjuk hűlni, majd átfordítjuk egy tányérra, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és az alját is hagyjuk hűlni.
A krémhez a tojássárgáját, a tejszínt, és a kristálycukrot kislábasban, gyenge tűzön kavargatjuk habverővel, amíg a krém sűrűn folyó lesz. Nem szabad főzni vagy forralni! Levesszük a tűzről, és kis darabokban állandóan kevergetve hozzáadjuk a lágy vajat, és kevergetve langyosra hűtjük.
A langyos tortalapot viszszatesszük a tortaforma aljába, és vízszintesen elvágjuk. Bekenjük a krém egy részével az alsó lapot, majd rárakjuk a karimát, és ráhelyezzük a felső lapot. A krémből rakunk félre a hűtőbe annyit, hogy majd a torta oldalát is be tudjuk kenni.
Rákanalazzuk a tortára a maradék krémet, és elsimítjuk a tetejét. A cukrot felolvasztjuk, beleszórjuk a szeletelt mandulát, állandó kevergetés mellett kicsit megpirítjuk, és a krém tetejére szórjuk. Legalább két órára hűtőbe tesszük, hogy a vajas krém megkeményedjen.
Tálaláskor levesszük a tortáról a karimát, óvatosan átcsúsztatjuk egy tortatálra, és a félretett, kihűlt krémmel megkenjük az oldalát.
0 hozzászólás