🧂 Hozzávalók:

  • 1 db 1,5–2 kg-os sertéssonka (csont nélküli, kötözött, bőr nélkül vagy bőrrel)
  • 3 liter víz
  • 1 fej vöröshagyma, félbevágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zeller
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 tk egész fekete bors
  • 2 babérlevél
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 1 tk szárított rozmaring
  • 1 tk szárított édeskömény (vagy ánizs)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 narancs reszelt héja (opcionális, de szicíliai karaktert ad)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 ek só (ha a sonka nem sózott)
  • 1 tk chilipehely (elhagyható)

👨‍🍳 Elkészítés:

  1. Előkészítés:
    • A sonkát, ha nem előfőzött, alaposan megmossuk. Ha bőrös, a bőrt érdemes beirdalni.
    • A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk.
  2. Fűszeres alaplé készítése:
    • Egy nagy fazékba tesszük a vizet, beletesszük a hagymát, fokhagymát, zellert, répát, fűszereket, citrushéjat és a bort.
    • Felforraljuk, majd 5 percig gyöngyözve főzzük.
  3. Főzés:
    • Beletesszük a sonkát a forró alaplébe.
    • Lefedve, nagyon alacsony lángon főzzük (nem lobogva!), legalább 2,5–3 órán át, amíg a hús omlós lesz. A belső hőmérséklete elérheti a 70–75°C-ot.
    • Közben habozzuk, ha szükséges.
  4. Pihentetés és szeletelés:
    • A sonkát kivesszük, 20 percig pihentetjük.
    • Melegen is tálalható, de hidegen is nagyon finom – például vékonyra szeletelve salátához vagy előételként.

🍽 Tálalási ötletek:

  • Szicíliai stílusban: rukkolával, reszelt narancshéjjal, olívaolajjal és parmezánforgáccsal.
  • Hidegtálra: mustárral, uborkával, kenyérrel.
  • Melegen főételként: petrezselymes burgonyával vagy zöldséges kuszkusszal.

1 hozzászólás

Egy titkos olasz szokás, amitől a sonka mennyei lesz · 2025.04.19. – 12:44

[…] Főtt szicíliai sonka recept – puha, fűszeres és szaftos 👉 Sült szicíliai sonka recept – ropogós, illatos, […]

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: perc