🧂 Hozzávalók:
- 1 db 1,5–2 kg-os sertéssonka (csont nélküli, kötözött, bőr nélkül vagy bőrrel)
- 3 liter víz
- 1 fej vöröshagyma, félbevágva
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 szál zeller
- 2 szál sárgarépa
- 1 tk egész fekete bors
- 2 babérlevél
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szárított rozmaring
- 1 tk szárított édeskömény (vagy ánizs)
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 narancs reszelt héja (opcionális, de szicíliai karaktert ad)
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek só (ha a sonka nem sózott)
- 1 tk chilipehely (elhagyható)
👨🍳 Elkészítés:
- Előkészítés:
- A sonkát, ha nem előfőzött, alaposan megmossuk. Ha bőrös, a bőrt érdemes beirdalni.
- A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk.
- Fűszeres alaplé készítése:
- Egy nagy fazékba tesszük a vizet, beletesszük a hagymát, fokhagymát, zellert, répát, fűszereket, citrushéjat és a bort.
- Felforraljuk, majd 5 percig gyöngyözve főzzük.
- Főzés:
- Beletesszük a sonkát a forró alaplébe.
- Lefedve, nagyon alacsony lángon főzzük (nem lobogva!), legalább 2,5–3 órán át, amíg a hús omlós lesz. A belső hőmérséklete elérheti a 70–75°C-ot.
- Közben habozzuk, ha szükséges.
- Pihentetés és szeletelés:
- A sonkát kivesszük, 20 percig pihentetjük.
- Melegen is tálalható, de hidegen is nagyon finom – például vékonyra szeletelve salátához vagy előételként.
🍽 Tálalási ötletek:
- Szicíliai stílusban: rukkolával, reszelt narancshéjjal, olívaolajjal és parmezánforgáccsal.
- Hidegtálra: mustárral, uborkával, kenyérrel.
- Melegen főételként: petrezselymes burgonyával vagy zöldséges kuszkusszal.
Elkészítési idő: perc