🧂 Hozzávalók:
- 1 db (kb. 1,5–2 kg-os) hátsó sertéscomb, bőr nélkül
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek durva tengeri só
- 1 ek frissen őrölt fekete bors
- 1 ek őrölt édesköménymag
- 1 ek szárított oregánó
- 1 tk szárított rozmaring
- 1/2 tk őrölt chilipehely (elhagyható)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor (szicíliai pláne jó, de bármilyen megfelel)
👨🍳 Elkészítés:
- Előkészítés:
- A húst megtisztítjuk az inaktól és hártyáktól, de nem vágjuk be.
- A fokhagymát apróra vágjuk vagy zúzzuk.
- Pácolás:
- Egy tálban összekeverjük a sót, borsot, édesköményt, oregánót, rozmaringot, chiliport, citromhéjat, fokhagymát és az olívaolajat.
- Ezzel a fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük a húst.
- Letakarva 24 órára hűtőbe tesszük pácolódni.
- Sütés:
- A húst kivesszük a hűtőből, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
- Előmelegítjük a sütőt 170°C-ra (légkeveréses módban 160°C).
- Egy tepsibe tesszük a húst, aláöntjük a bort, és lefedve (alufóliával vagy fedővel) 2 órán át sütjük.
- Ezután levesszük a fedőt, és további 30-45 percig sütjük, amíg szép aranybarna kérge lesz.
- Tálalás:
- Melegen főételként, hidegen vékonyra szeletelve szendvicsbe, vagy antipasti tányérra tálalhatjuk.
- Kiváló mellé olíva, sajt, friss kenyér vagy grillezett zöldségek.
🍷 Tipp:
Egy pohár szicíliai Nero d’Avola borral az élmény még autentikusabb lesz.