Szilvás gombóc hozzávalók:
10 dkg zsemlemorzsa
2 dkg vaj
10 dkg szőlőcukor
fahéj ízlés szerint
80 dkg lisztes burgonya
1 tojás
3 dkg vaj
só
18 dkg liszt
0,5 kg szilva
ikrás méz
Szilvás gombóc elkészítése:
Előzőleg 10 dkg zsemlemorzsára szórjunk egy csipet finomra őrölt sót és 2 dkg vajban, lángterelő felett, állandóan kevergetve pirítsuk aranysárgára. Ha kihűlt, egy nagyobb gyúrótálba helyezve rakjunk bele 10 dkg szőlőcukrot, és tegyük félre. Aki szereti, fél mokkáskanál őrölt fahéjjal is ízesítheti.
Ezután 80 dkg lisztes krumplit főzzünk meg, és a héját lehúzva még melegen törjük át. Hagyjuk lehűlni, majd adjunk hozzá 1 egész tojást, 3 dkg szobahőmérsékletű vajat, fél mokkáskanál sót, és jól dolgozzuk ki. Tegyünk a simára kevert péphez 18 dkg lisztet, és alaposan gyúrjuk össze. Előtte azonban rakjuk fel a főzővizet a tűzre.
A gyenge, de nem lágy tésztát belisztezett deszkán, pihentetés nélkül nyújtsuk ki 36×36 cm méretűre, majd vágjuk fel 9 centiméteres négyzetekre. (Apró szilvák esetén 40×32 cm méretűre nyújtsuk, és 8 centiméteres négyzetekre vágjuk.) Csepegtessünk le kb. 0,5 kg előzőleg megmosott érett, egészséges szilvát.
Rakjunk a kiszabdalt tészták közepére fél mokkáskanál ikrás mézet, helyezzünk rá egy–egy szobahőmérsékletű szilvát, majd a négyzetek sarkait felemelve nyomkodjuk össze őket. Végül két kezünk között gömbölyítve formáljunk belőlük szilvás gombócokat, és bő, forró vízbe rakva főzzük ki.
0 hozzászólás