Szilvás-túrós és szilvás-mákos rétes hozzávalók:

1 csomag (6-8) réteslap (teljes kiőrlésű)

50 dkg szilva

25 dkg túró

5 dkg mák

10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)

5 dkg zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű kenyérből)

2 evőkanál joghurt, vagy tejföl

1 kávéskanál fahéj

Szilvás-túrós és szilvás-mákos rétes elkészítése:

1. a szilvát megmossuk és kimagozzuk, felszeleteljük, majd a cukrot, zsemlemorzsát és fahéjat hozzáadjuk és jól elkeverjük

2. a túrót kinyomkodjuk, ha vizes, villával alaposan összetörjük és elkeverjük benne a joghurtot, vagy tejfölt

3. a réteslapokat szétszedjük, egy rúdhoz legalább 3 lapot egymásra terítünk(attól függ hány lapos a csomag)

4. a felső 2 lapot felhajtjuk, alaposan megkenjük olivaolajjal a legalsó lapot, majd ráhatjuk a középső lapot és azt is megkenjük olajjal (a legfelső rétegre nem kell olaj)

5. a legfelső lap szélein 2-3 cm-t kihagyva, egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket (egyik rúd esetén a túrót, másik rúd esetén a mákot), majd megszórjuk a cukros, zsemlemorzsás szilva felével mindkét rudat

6. mind a 4 szélét megkenjük olajjal és alul, majd kétoldalt visszahajtjuk

7. alulról feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és a tetejét is megkenjük olajjal

8. 4-5-ös fokozaton (180-190 fok) aranybarnára sütjük (20-25 perc)

Praktikák:

– ha a túró nedves, szórjunk alá a réteslapra egy marék zsemlemorzsát

– lehet csak túrós, mákos, vagy szilvás is

– a képen látható sütemény teljes kiőrlésű gabonából készült réteslapból készült

A receptet a Receptműves ajánlotta. Köszönjük!

Szilvás-túrós és szilvás-mákos rétes egyéb:

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 35 perc