Szójás hamburger hozzávalók:

zsemle

szójafasírt

sajt

ketchup

mustár

tartármártás

saláta

hagyma

Szójás hamburger elkészítése:

Ugyancsak nem tartozik a magyar konyhához a hamburger, de ez a német eredetű és az amerikaiak által az egész világon népszerűvé tett készítmény nálunk is igen közkedvelt. Most egy olyan változata kerül bemutatásra, amely a vegetáriusok által is fogyasztható, és az íze vetekszik a marhahúsból előállított eredeti hamburgerrel.

Készítsünk egy adag Gombás szójafasírtot, de a masszából most 10 db kb. 7 cm átmérőjű fasírtot formáljunk. Óvatosan, két rósejbnisütő kanál segítségével forgassuk át, mert a nagyméretű szójapogácsa könnyen szétdől. Fogyasztás előtt egy fejes– vagy jégsalátát szedjünk szét leveleire, alaposan mossuk meg, majd a levelek végén levő vastag torzsát vágjuk ki. Utána 1 közepes méretű vöröshagymát szeleteljünk fel és szedjük szét karikákra, majd 10 db friss zsemlét (kb. 10 cm átmérőjű édeskés, tejes zsemle) vágjunk ketté. Az alsó részre fektessünk egy konyharuhán leszárított salátalevelet, erre helyezzünk rá egy felmelegített fasírtot, majd kenjünk a fasírtra 1 kávéskanál ketchupot. Végül szórjunk néhány hagymakarikát a ketchupra, majd az egészet borítsuk be egy réteg mártással, és tegyük rá a zsemle másik felét. Frissen fogyasszuk.

Ez a hamburger különösen kiránduláskor praktikus, mert nem romlik olyan hamar, mint a hús, de iskolás gyerekeknek csomagolva is előnyös. Aki nem kedveli a ketchupot, ízesítheti a hamburgert mustárral is. Ínyencek szezámmaggal meghintett és grillsütőben előmelegített zsemlébe rakják a tölteléket, és kenjenek a fasírt alá 1 evőkanál tartármártást.

Ugyanígy készül a sajthamburger is, de ebben az esetben a kisült fasírtra fektessünk egy vékony szelet friss parmezán sajtot, és grillsütőben olvasszuk rá. Mivel a gombás szójafasírt másnap a legfinomabb, célszerű egy nappal korábban kisütni. A kb. 2 mm vastag sajtot közvetlenül fogyasztás előtt kell ráolvasztani. Szükség esetén a kész hamburgert alufóliába csomagolva, szobahőmérsékleten tároljuk.

Még egészségesebb lesz a hamburgerünk, ha a szójás fasírtot nem finom–, hanem korpás lisztből sütött zsemlébe töltjük, melynek elkészítési módja a graham–zsemlénél található.

Vegyük figyelembe, hogy a korpás lisztből készült zsemlének a súlya kétszerese a hagyományos zsemlének, így ez a fajta hamburger igen laktató.

Szójás hamburger egyéb:

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc