Szőlődzsem hozzávalók:
szőlő
méz
szükség szerint kis víz
esetleg egy kis keményítő és tartósító
Szőlődzsem elkészítése:
A kívánt mennyiségű, vastag héjú szőlőt mosás után szemezzük le, és az átválogatott szemekből nyomkodjuk ki a kocsonyát, a héját pedig tegyük félre.
Utána öntsük a gyümölcspépet egy ismert űrtartalmú zománcozott lábasba, és közepes lángon, fedő alatt forraljuk legalább 10 percig, majd ezt a szétesett, magvas masszát törjük át szitán.
Ehhez a mag nélküli kocsonyához adjuk hozzá a szőlő héját, és állandó kevergetés mellett 25 percig sűrítsük. A lekvár édesítéséhez literenként 10 dkg mézet használjunk.
A hazai fajták közül az otellószőlőből készíthető a legfinomabb dzsem. Ügyeljünk arra, hogy ez a direkttermő szőlőfajta szinte eltávolíthatatlan foltot hagy a ruhán, ezért a feldolgozásnál viseljünk kötényt.
0 hozzászólás