Szűzpecsenye aszaltszilva kompóttal hozzávalók:
4 személyre
1 db szűzpecsenye
esetleg 50 dkg comb
10 magozott aszalt szilva
2 evőkanálnyi cukor
bors
1 evőkanálnyi olaj
1 dkg vaj
só
1 fej hagyma
2 savanyú alma
1 citrom
0,5 teáskanálnyi kakukkfű
1 dl tejszín
Szűzpecsenye aszaltszilva kompóttal elkészítése:
Szeleteld fel a húst kb. 3 cm vastagságú darabokra és szárítsd le papírtörlővel.
Darabold fel az aszalt szilvát és 10 percig főzd 2 dl cukros vízben.
Borsozd meg a hússzeleteket és pirítsd 1 percig a vaj és az olaj – jól felmelegített – elegyében.
Majd közepes hőmérsékleten süsd tovább oldalanként 3-4 percig, hogy épp átsüljenek. Ha kész, szedd külön tányérra, sózd meg és takard le fóliával.
A hagymát aprítsd fel és pirítsd meg a serpenyőben maradt zsiradékban.
Az almát vágd fel gerezdekre, és 1 teáskanálnyi finomra reszelt citromhéjjal, az aszalt szilvával, a kakukkfűvel és fél dl szilvalével (amiben főzted) add a hagymához és lassú tűzön főzd még 5 percig.
Végül öntsd fel a tejszínnel és addig főzd, amíg krémesen sűrű nem lesz.
Tálaláskor a kompót kerüljön a tányér aljára, arra tedd a hússzeleteket, s kínálj mellé kenyeret.
0 hozzászólás