Tejfölös tűzdelt bélszín hozzávalók:

60 dkg tiszta bélszín (hátszín, marhagerinc)

5 dkg szalonna

10 dkg zsír

2-3 evőkanálnyi liszt

3-5 dl tejföl

25 dkg zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)

1 fej vöröshagyma

1 szem bors

5 szem szegfűbors

babérlevél

kakukkfű

ecet vagy inkább citromlé

Tejfölös tűzdelt bélszín elkészítése:

Az íntól, hártyától megtisztított húst a rostok mentén megtűzdeljük szalonnacsíkokkal.

A zsírt felforrósítjuk és abban a húst egész felületén hirtelen körbesütjük.

Kivesszük a húst és a zsírban megpároljuk a darabokra vagdalt sárgarépát, fehérrépát, zellert. A zöldséghez hozzáadjuk a húst, a hagymát és az összes fűszert, majd az egészet megsózzuk, és vízzel vagy húslevessel felöntve egy óra hosszat vagy még tovább pároljuk, amíg elkezd megpuhulni a húst. (A levet hagyjuk megbarnulni, hogy a mártás is szép barna legyen.)

Ezután újból vizet öntünk a hús alá. Sütőbe tesszük és megsütjük. Közben a levével öntözgetjük, hogy ne száradjon ki.

A megpuhult húst kivesszük és 1,5 – 2 cm vastagságú darabokra szeleteljük. A zöldséges levet szűrőn átpasszírozzuk vagy turmixoljuk, újból tűzre tesszük, tejföllel felöntjük, beleszórjuk a lisztet, és ízlés szerint ecettel vagy citromlével savanyítjuk.

A felszeletelt húst ismét visszatesszük a mártásba és együtt felforraljuk. A mártást feljavíthatjuk, ha a tejföl nem elég sűrű: friss vajat vagy előzőleg üvegesre párolt szalonnadarabkákat keverünk hozzá.

A mártás színéhez és ízéhez egy kiskanál cukrot is karamellizálhatunk szalonnán, amit forró vízzel felöntünk, felfőzünk és a mártásba öntünk. Ha a mártás hamar elfogyna és nincs már tejföl a szaporításra, akkor 4 dkg olvasztott zsírból és két kanál lisztből készítsünk barna rántást, felhígítva forraljuk fel és öntsük a mártásba. Ilyenkor valamilyen savanyú befőttet is főzzünk bele, hogy elvegyük a rántás ízét.

Körítésként knédlit vagy burgonyakrokettet adhatunk, kompóttal, leginkább vörös áfonyával és kevés tejszínhabbal díszíthetjük.

Tejfölös tűzdelt bélszín egyéb:

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc