Tojásos húspástétom hozzávalók:

18 szelethez

8 tojás

50 dkg pulykamellfilé

20 dkg főtt sonka

1 kis csokor petrezselyem

2 tojásfehérje

2 dl tejszín

1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű

diónyi vaj

20 dkg szeletelt gépsonka

Tojásos húspástétom elkészítése:

A húspástétomhoz a tojásokat megmossuk, sós vízben keményre főzzük (10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük, majd meghámozzuk, két végüket (a sárgájukig) levágjuk. A pulykahúst és a sonkát kisebb darabokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat)

A pulykahúst és a sonkát aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tojásfehérjéket, a tejszínt, a levágott tojásfehérje-végeket, a petrezselymet és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és péppé-habbá turmixoljuk. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 1,8 l űrtartalmú, hosszúkás sütőformát, és kibéleljük a kissé egymásra csúsztatott sonkaszeletekkel úgy, hogy a szélek túllógjanak a forma peremén.

A massza felét a formába simítjuk, majd hosszanti irányban a közepükbe nyomkodjuk a vágott végükkel egymáshoz illesztett tojásokat. Tetejükre simítjuk a maradék masszát, a sonkaszéleket felhajtjuk. A maradék vajjal/margarinnal vékonyan megkenünk egy a forma méreténél valamivel hosszabb alufólialapot, és befedjük vele. Mély tepsibe tesszük a formát, felöntjük annyi meleg vízzel, hogy a derekáig érjen, majd a sütőben 45 percig gőzöljük.

A sütőből kivéve tetejét súlyokkal (pl. alufóliába csomagolt konzervdobozokkal, ásványvizes palackkal) lenyomatjuk-tömörítjük, és hagyjuk kihűlni.

Tálaláskor vágólapra borítjuk a pástétomot, vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük, és tojás-, cukkíni-/uborkakarikákkal, salátalevélkékkel díszítjük.

Előételként, hidegbüfé tartozékaként kínáljuk.

1 szelet: 128 kcal

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 45 perc