Töltött csirkemell sütőtökgaluskával hozzávalók:

4 db nagyobb csirkemell filé

1 tojás sárgája

10 dkg Edami sajt

3 evőkanál liszt

2 evőkanál vaj

2 dl tejszín

száraz fehérbor

tyúkhúsleveskocka

1 kiskanál csípős paprikakrém

őrölt szerecsendió

2 evőkanál étolaj

póréhagyma

1 fej hagyma

10 dkg zeller

10 dkg sárgarépa

1 kis csokor petrezselyem

só, bors

Töltött csirkemell sütőtökgaluskával elkészítése:

A tököt és a zöldségféléket megtisztítjuk. A sütőtököt ujjnyi vastag szeletekre, a hagymát zellert, sárgarépát apró kockákra a pórét karikára, a petrezselyem zöldet finomra vágjuk.

A nagy sütőtepsibe alufóliát teszünk megkenjük 1 evőkanál olajjal, ráhelyezzük a tökszeleteket majd letakarjuk alufóliával és 35 percig pároljuk.

1 kisebb edényben 1 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a pórét, rádobjuk a zellert, sárgarépát kb 10 percig pároljuk, levüket elfőzzük, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, hűlni hagyjuk.

A csirkemelleket megmossuk, lecsepegtetjük, bevágjuk, kiterítjük. Kissé kiverjük meghintjük sóval, borssal. A párolt zöldségekhez adjuk a petrezselyem felét, a tojássárgáját és a reszelt sajtot, majd a 4 nagyobb csirkemell közepére púpozzuk, felhajtjuk a hús széleit, kissé összenyomkodjuk. Majd zsineggel 2-3 hurkolással megkötözzük. Lisztbe forgatjuk, aztán egy evőkanál felforrósított vajban minden oldalon elősütjük. Alájuk öntjük a bort, 5 perc múlva hozzáadjuk az elmorzsolt húsleveskockát, 1,5 dl vizet és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk 20-25 perc.

A galuskához a hagymát megpároljuk a maradék 1 evőkanál vajban. A sütőtököt a krumplinyomón áttörjük, a hagymához adjuk, kissé megsózzuk, majd paprikakrémmel és 1 csipet őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Élénk tűzön elfőzzük a levét, melegen tartjuk.

A csirkemelleket vágólapra tesszük, melegen tartjuk alufólia alatt. A pecsenyelében simára turmixoljuk a tejszínt, 4-5 percig forraljuk, sűrítjük és belekeverjük a maradék petrezselymet.

A csirkemelleket kettévágjuk, az előmelegített tálra rendezzük. A sütőtök masszából 2 evőkanál segítségével nagyobb galuskákat szaggatunk, a hús köré rendezzük, alájuk, melléjük szedjük a mártást. Néhány petrezselyem-, zellerlevéllel, apró csípős paprikával díszíthetjük.Ha nagyétkű a család, akkor a sütőtökkel egyidejűleg kisebb méretű burgonyákat kettévágva megolajozva megsüthetünk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc