Töltött fekete retek hozzávalók:

8 nagy (8-10 cm átmérőjű) fekete retek

4 dl gabonapehely (zab-, búza-, árpa- vagy rozspehely tetszés szerint, lehet vegyesen is)

6 dl víz

2 kk. tengeri só

2 kk. őrölt köménymag

2 tk. őrölt csemegepaprika

2 ek. morzsolt majoránna

4 dl kenyérmorzsa (maradék barnakenyér megszárítva és húsdarálón áthajtva)

4-6 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj

Töltött fekete retek elkészítése:

a_tel_izei_borito

A retkeket meghámozzuk, a közepüket karalábévájóval kifaragjuk úgy, hogy körülbelül fél centi vastag faluk maradjon. A leeső részeket pici vízen megpároljuk és villával vagy botmixerrel összetörjük. A gabonapelyhet a fűszeres vízben megfőzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a retekpürét, a morzsát és az olajat. A kapott masszát a kivájt retkekbe kanalazzuk, és egy szilikon sütőlappal bélelt tepsire rakjuk őket. A töltelék lehet jó púposan, illetve ha marad ki, azt megsüthetjük fasírtnak úgy, hogy evőkanálnyi kupacokat rakunk belőle a töltött retkek mellé. 200 fokon 30-40 percig sütjük.

 

Forrás:

A tél ízei – Vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek c. szakácskönyv (www.nyitottszemmel.hu)

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc