Töltött fekete retek hozzávalók:
8 nagy (8-10 cm átmérőjű) fekete retek
4 dl gabonapehely (zab-, búza-, árpa- vagy rozspehely tetszés szerint, lehet vegyesen is)
6 dl víz
2 kk. tengeri só
2 kk. őrölt köménymag
2 tk. őrölt csemegepaprika
2 ek. morzsolt majoránna
4 dl kenyérmorzsa (maradék barnakenyér megszárítva és húsdarálón áthajtva)
4-6 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj
Töltött fekete retek elkészítése:
![]() |
A retkeket meghámozzuk, a közepüket karalábévájóval kifaragjuk úgy, hogy körülbelül fél centi vastag faluk maradjon. A leeső részeket pici vízen megpároljuk és villával vagy botmixerrel összetörjük. A gabonapelyhet a fűszeres vízben megfőzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a retekpürét, a morzsát és az olajat. A kapott masszát a kivájt retkekbe kanalazzuk, és egy szilikon sütőlappal bélelt tepsire rakjuk őket. A töltelék lehet jó púposan, illetve ha marad ki, azt megsüthetjük fasírtnak úgy, hogy evőkanálnyi kupacokat rakunk belőle a töltött retkek mellé. 200 fokon 30-40 percig sütjük.
Forrás:
A tél ízei – Vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek c. szakácskönyv (www.nyitottszemmel.hu)
0 hozzászólás