Töltött karalábé hozzávalók:
4 személyre:
8-10 fiatal karalábé
40 dkg darált disznóhús
8 dkg főtt rizs
3 dkg vaj
4 dkg liszt
2 dl tejföl (vagy tejszín)
1 tojás
1 húsleveskocka
petrezselyem
bors, só
Töltött karalábé elkészítése:
A megmosott és meghámozott karalábékat vájd ki a gyökér felőli oldalukon, úgy, hogy fél-egy centis faluk maradjon.
A húst dolgozd össze a tojással, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, és végül a rizzsel. E masszával töltsd meg a kivájt fejeket.
A karalábévagdalékot szórd egy edény aljára, erre ültesd rá a fejeket, öntsd alájuk a kockából készített fél liter húslevest, forrald fel, majd lassú tűzön főzd. Ha a karalábék megpuhultak, emeld ki a fejeket és tedd félre.
A levet a vajon világosra pirított liszttel ránts be, majd keverd hozzá a tejfölt, s ha túl sűrű, adj hozzá 1-1,5 dl vizet.
A berántott főzeléket forrald fel, tedd vissza a karalábékat, forrald fel újra, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórva már tálalhatod is.
Ha a karalábé valóban zsenge, akkor a megmosott középső leveleit csíkokra vágva a karalábé vagdalékához keverheted, a nagyobb külső levelekbe pedig szintén belecsomagolhatsz tölteléket, s azzal ugyanúgy bánj, mint a megtöltött fejekkel.
0 hozzászólás