Töltött puliszkagombóc agyagban hozzávalók:
édes juhtej
kukoricaliszt
száraz sajt
juhtúró
füstölt szalonna
kapor
petrezselyem
zöldhagyma levél
zöld foghagyma levél
tojás
csípős paprikapor
Töltött puliszkagombóc agyagban elkészítése:
6 személyre használj 1,5 l juhtejet. Tedd fel főni a vízzel hígított tejet. Amikor forrni kezd tedd bele a kukoricalisztet és egy tányér reszelt sajtot. Sózd ízlés szerint. Keverd össze a reszelt sajtot az aprított fűszerekkel és a felkockázott szalonnával. Üss rá 5-6 tojást és ízesítsd csípős paprikával vagy borssal. Tehetsz bele karikára vágott száraz juhkolbászt is.
Amikor a puliszka kihűlt készíts belőle tenyérnyi nagyságú, ujjnyi vastagságú kosarakat kb. 2-3 darabot minden személyre. Töltsd meg őket a szalonnás masszával, majd formázz ökölnyi nagyságú gombócokat belőlük. Forgasd meg őket jó vastagon agyagos sárban, hogy kisujjnyi vastagságú agyag legyen körülöttük. Nyomd őket a parázsba és hagyd másfél órát sülni.
Szedd ki a parázsból, locsold le hideg vízzel, hogy a cseréppé száradt agyag burkolat eltörjön. Távolítsd el az agyagdarabokat és megmaradnak a tiszta és fogyasztható gombócok.
Elkészíthető agyag nélkül is, beledobhatod anélkül is a parázsba vagy megsütheted a sütőben, de nem lesz igazi az íze. Hiszen az agyagban sült gombóc fő a saját és az agyag által eresztett lében, addig, amíg az elpárolog. Ez adja az agyagban sült gombóc különleges ízét.
Töltött puliszkagombóc agyagban egyéb:
Fogyasztható előételként egy pohár pálinkával vagy fő fogásként borral vagy sörrel kísérve.
0 hozzászólás