Török kenyér hozzávalók:
1 csomag száraz élesztő (10 g)
1/2 teáskanál cukor
250 ml meleg víz
450 g fehér liszt (000-ás)
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál joghurt (zsírosabb)
Török kenyér elkészítése:
A török kenyérhez keverd össze jól egy csészében az élesztőt és cukrot 6 evőkanál meleg vízzel. Tedd a lisztet egy tálba, csinálj lyukat a közepébe, és öntsd bele a kovászt. Hagyd 5-10 percig erjedni. Add hozzá a sót, olívaolajt, joghurtot. Lassanként adagold hozzá a langyos vizet, miközben kevered egy fakanállal. Annyi vizet tegyél, hogy álljon össze a tészta, nem kell mindet felhasználni. Kezd el dagasztani, ha pedig ragadós, lisztezd be a kezeidet. Miután kész a rugalmas tészta, tedd félre egy huzatmentes helyre 40-45 percre. Miután megkelt, borítsd a tésztát a lisztes asztalra. Oszd két egyenlő részre és nyújts két lapot. Tedd át a lapokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szurkálj bele lyukakat az ujjaddal. Bekenheted egy kis tejjel összekevert tojássárgájával (de nem muszáj), majd szórd be szezámmaggal vagy köménymaggal. Hagyd állni 10-15 percet, majd tedd a 225 fokosra előmelegített sütőbe körülbelül 15 percre. Úgy ellenőrizheted, hogy kész van-e, hogy megkopogtatod, és üresnek kell hangzania.
A török kenyér receptet Pocahontas ajánlotta.
0 hozzászólás